ERZURUM’DAKİ YANGIN MERDİVENLERİ TEHLİKE SAÇIYOR.

Erzurum’da bulunan yangın merdivenleri amacı dışında başka işler için kullanılıyor.

Tarih: 05.07.2023 17:46
ERZURUM’DAKİ YANGIN MERDİVENLERİ TEHLİKE SAÇIYOR.

www.erzurumgunebakıs.com Rabia Aslan Karakaş

Erzurum’daki  binaların dışında bulunan yangın merdivenlerinin giriş ve çıkışları hırsızlığa karşı kilitli tutuluyor. 

Yangın merdivenleri, hava olaylarının etkisiyle paslanmış ve çürümüş haldeyken yangın anında binada bulunanların güvenli bir şekilde tahliye edilmesi için kullanılması gereken yangın merdivenleri ya kilitli tutuluyor, ya kullanılamaz halde ya da jeneratör motorlarının konulduğu bir alan oluyor.

Yangın merdivenlerin yüzde 80’ninde ciddi bir şekilde sıkıntı olduğunu ifade eden Uzmanlar,  birçok t-yangın merdivenlerinin tehlike arz ettiğini denetim yapılması gerektiğini söylediler. 

Uzmanlar,”  Erzurum’daki Yangın merdivenlerin yüzde 80’ninde ciddi bir şekilde sıkıntı var.   Büyük bir afet yaşadığımız bu dönemde dikkat çeken hususlardan bir tanesi kullandığımız binaların yangın merdivenlerinin olup olmamasıdır. Depremler esnasında ikincil afetler olarak nitelendirdiğimiz yangınlarda yaşanabiliyor. Yangın merdivenlerinin yönetmenliğe uygun bir şekilde kullanılması, düzenlenmesi kullanılamazken özellikle açık merdivenlerin, yapısal eksiklikleri ve kullanım hataları ve büyük binalarda kesinlikle bulunması gerekiyor. Yine yönetmenliğe göre bu yangın merdivenlerinde insanların tahliyesini engelleyecek herhangi bir araç gerek ve malzemenin olmaması gerekir. Yangın merdivenleri kaymaz malzemeden yapılması ve düz zemine çıkması gerekiyor. Sadece yangın için değil deprem sonrası tahliye yolları olarak önem arz eden yerlere de dikkat etmemiz gerekir. “