ERZURUM’DAN, ALMANYA’YA BAL İHRACATI GERÇEKLEŞİYOR

Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenme Projelerinde (KKYDP) arıcılara yüzde 50 hibeli bir makine desteği veriliyor.

Tarih: 15.06.2023 20:25
ERZURUM’DAN, ALMANYA’YA BAL İHRACATI GERÇEKLEŞİYOR

www.erzurumgunebakis.com/ Berivan POLAT

Geçen yıl yaklaşık olarak Erzurum’un yerli arıcılarının bin 200 ton çerçeve ve süzme bal üretiminin mevcut olduğunu ifade eden Erzurum Arıcılar Birliği Başkanı Taner Bayır, arıcıların Tarım Bakanlığının izin ve ruhsata vermiş oldukları ilaçların dışında ilaç kullanmamalarını söyledi. 

Bayır, “2023 yılı itibari ile kış mevsiminin kurak geçtiğini biliyoruz. Ancak ilkbahar yağışlarıyla birlikte Erzurum ili olarak ciddi bir yağış aldı. Bu yağışlarla birlikte bizi etkileyen sıcaklık farkı oldu. Bu sıcaklık farkından dolayı yaklaşık olarak çiçeklerden gördüğümüz kadarıyla 10 gün bir gecikme oldu. Yani 10 günlük bir gecikme ile sezona başladık. Bundan sonra gece ve gündüz sıcaklığında farklı bir durum söz konusu olmazsa ve gece sıcaklığı da artarsa bununla birlikte bitki gelişir ve bitkinin gelişmesi ile nektar akımı artar. Nektarın artmasıyla arıların gelişmesi ve balın kalitesi ve miktarı artar. Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD 2 programı ve üçüncü dönemi yeni başladı.  Arıcılar için makine ekipman desteğinden tutup da arı ürünlerini paketlemeye varıncaya kadar iki farklı  301 başlığı altında proje çağrısına çıktılar. 500 bin Euro’ya kadar yüzde 50 ila yüzde 65 nispetinde yaş ortalamasına göre bir teşvik sağlamaktadır. Bununla birlikte bal paketlemenin yanı sıra diğer taraftan da arıcılık malzeme ekipmanı olarak da bal süzme makinasından sıra almaya ve bal dinlendirme kazanı boş kovana da destek verilmektedir. 500 boş kovana kadar destek verildiğini söyleyebiliriz. Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenme Projelerinde  (KKYDP) yüzde 50 hibeli bir makine desteği verilmektedir. Ziraat Bankası’nda şuan da arıcılar için açmış olduğu krediler var. Yeni başlayan arıcılar öncelikle İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde işletmelerini açtıktan sonra satın alacakları canlı materyaller hariç, diğer malzeme ekipmanı destek verilmektedir. Bir destek de Tarım Bakanlığı tarafından aktif kovan yani hazırda bal üretimi yapan kovanlar için kovan başına 30 TL desteği mevcut oluyor. Burada tek olumsuz giden sorun hava sıcaklığı oluyor. Hava sıcaklığının düşük olması nedeniyle bitkilerde gelişim olmaz. Ama hava sıcaklığı normal giderse bal rekoltesinin geçen yıla oranla daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıl yaklaşık olarak Erzurum yerli arıcılarının bin 200 ton çerçeve bal ve süzme bal üretimi mevcuttu. Eğer mevsim yağışları olursa bu rekoltenin yüzde 20-30 civarında bir artış olacağını tahmin ediyoruz. Bu rekolteyle birlikte bal kalitesi de artar ve kalitenin artmasıyla arıcıların dikkat etmesi gereken konular var. Tarım Bakanlığının izin ve ruhsat vermiş oldukları ilaçların dışında ilaç kullanmasınlar. Çünkü Tarım Bakanlığı izni dışında ki kullanılan ilaçlar bizim ihracatımızın önünde ciddi bir engel söz konusudur. İki yıldır Erzurum’dan, Almanya’ya bal ihracatı gerçekleşiyor. Bu bal ihracatı artarak devam eder. Bu da arıcının ürünü değerlenmesine fayda sağlayacağını düşünüyoruz.” dedi