Erzurum´un organik tarım potansiyeli tartışıldı

Erzurum´un organik tarım potansiyeli ve uygulanabilecek organik tarım projeleri, değerlendirme toplantısında ele alındı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Erzurum´un organik tarım potansiyeli tartışıldı

 

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

Erzurum´un Organik Tarım Potansiyeli ve Uygulanabilir Organik Tarım Projelerini değerlendirme toplantısı yapıldı. Erzurum İltarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ildeki  organik tarımın potansiyeli ve uygulanabilecek organik tarım projelerinin değerlendirildiği bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya sivil toplum örgütlerin temsilcileri, üreticiler ve  yetiştiricelirin yanı sıra kurum temsilcileri de katıldı. Toplantının açılışnda bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Erzurum´un organik tarım yapma potansiyeli olan bir il olduğunu, bazı ilçelerde organik tarım yapılarak ihracat dahi yapıldığını hatırlattı. Erzurum´un organik tarım potansiyeli ve uygulanabilecek organik tarım projelerinin değerlendirildiği bilgilendirme toplantısı, konu uzmanları tarafından Organik Tarım´ın önemi ve ilimiz potansiyeli konusundaki sunumları ile devam etti.

ORGANİK TARIMIN ÖNEMİ ARTIYOR

Günümüzün en önemli konularından biri insan sağlığıdır. Bu bağlamda, entansif tarım ve tarım ürünlerinin insan sağlığına olan artan olumsuz etkileri, tartışılmaya başlanmış ve sağlıklı beslenme açısından organik tarımın önemi artmıştır. Organik tarım, çevre korunmasına yönelik, tarımsal çevre kirliliğini önleyebilecek ve insanlar üzerinde kimyasalların olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilecek bir alternatif tarım yöntemi olarak ifade edilmektedir. Genel olarak organik ürünler için pazarın büyüdüğü ifade edilse de düzenli olarak organik ürün satın alanların oranı oldukça düşük kalmaktadır. Bundan ötürü çalışmada, tüketicilerin organik ürün tüketim düzeylerini etkileyen faktörler incelenmiştir. Daha önce Erzurum ilinde 230 tüketici ile yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler, Ordered Probit Modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre tüketicilerin organik ürün tüketme düzeyini aktif olarak çalışma durumu, aile büyüklüğü, geliri, dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etme durumu ve bilinçli tüketici olma durumlarının etkilediği sonucu ortaya çıkmıştır. Böylece tüketicilere hem dengeli ve sağlıklı beslenme hem de bilinçli alışveriş yapmaları konusunda konu uzmanlarınca kitle yayım araçları ile eğitimler verilmelidir.