ERZURUM’UN 800 BİN BÜYÜKBAŞ VE 1 MİLYON KÜÇÜKBAŞ VARLIĞI İLE HAYVANCILIĞIN BAŞKENTİ

Erzurum hem sosyal hem de ekonomisi içerisinde önemli bir yer tutan tarım ve hayvancılık, ilin vazgeçilmezidir.

Tarih: 15.06.2023 19:55
ERZURUM’UN 800 BİN BÜYÜKBAŞ VE 1 MİLYON KÜÇÜKBAŞ VARLIĞI İLE HAYVANCILIĞIN BAŞKENTİ

www.erzurumgunebakis.com/ Mihrimah Nefise DURDAĞ

Erzurum’un 800 bin büyükbaş ve 1 milyon küçükbaş varlığı ile hayvancılığın başkenti konumunda olduğunu ifade eden Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı’nda40 bin hayvan sevkiyatı yapıldığını bu yılda aynı sayıda Kurbanlık hayvan sevkiyatı yapılacağını söyledi.

Akar,” Erzurum hem sosyal hem de ekonomisi içerisinde önemli bir yer tutan tarım ve hayvancılık, ilin vazgeçilmezidir. 800 bin büyükbaş ve 1 milyon küçükbaş varlığı ile hayvancılığın başkenti konumunda olan Erzurum ili için ise Kurban Bayramı çok önemli bir zaman dilimidir. Büyük bir ekonomik hareketlilik yaşandığı bu dönem bir yıllık bekleyişin geleceğe dair umutların barındırıldığı bir dönemi oluşturmaktadır. Ülke hayvan varlığının önemli bir yüzdesi bu süreçte Alım-satıma konu olmakta ve birkaç gün içerisinde kesimi yapılmaktadır. 2022 yılında İlimizde yaklaşık 26 bin büyükbaş 13 bin küçükbaş olmak üzere 39 bin hayvanın kesildiği, kurban bayramında 18 bin büyükbaş 10 bin küçükbaş olmak üzere 28 bin canlı hayvan il dışına sevk edilmektedir. Yıllık olarak sevk edilen hayvan varlığının ortalama yüzde 20 'si kurban bayramı sürecinde yapılmaktadır.”

MOBİL "TÜRKVET" VE TARIM CEBINDE UYGULAMALARI

Vatandaşların kurban alırken mağdur olmaması için Tarım Orman Bakanlığınca geliştirilen ve telefonlara yüklenen Mobil "TÜRKVET" ve TARIM CEBINDE uygulamaları isimli uygulama ile küpe numarasından hayvanın yaşı, aşı durumu, cinsiyeti ve sevk durumu sorgulanabileceğini belirten, Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, bu kapsamda yaklaşan Kurban Bayramı için hazırlıklar tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

Akar,” Kurban Bayramının yaklaşmasının nedeniyle ülkemiz genelinde hayvan hareketlerinde ve hayvan kesimlerinde yoğun bir artış olacak. Bu yoğunluğun en fazla görüldüğü il olan Erzurum; ülkemizdeki önemli hayvan üretim merkezlerinden biri olup, haliyle bu hareketliliğin merkezindedir. Yine yıllık kesilen hayvan varlığının önemli bir kısmı kurban bayramında kesilmektedir. Bu kadar kısa sürede ve bu yoğunlukta hayvan nakledilmesi ve kesilmesi nedeniyle, şayet gerekli tedbirler alınmazsa, halk sağlığı, çevre sağlığı, hayvan sağlığı, insan ve hayvan güvenliği açısından ciddi sorunlara sebebiyet verilebilmektedir. Bu nedenle, kurban hizmetlerine yönelik sorumlulukları bulunan ilgili kurumların koordinasyonu sağlanmak üzere Kurban Hizmetleri Komisyonları kurulmaktadır. Bu komisyonlarca her yıl hayvan hareketleri ve hayvan kesimleri konusunda genel uygulamalara ilaveten, illere özgü kuralları da belirtilmektedirler. Bu kapsamda yaklaşan Kurban Bayramı için hazırlıklar tüm hızıyla devam etmektedir. Hem kurban bayramı öncesi hem sonrası için hazırlıklar tamamlanma aşamasına gelinmiştir. Bayram süresince her hangi bir olumsuzluğa mahal vermemek için gerekli tüm detaylar düşünülmektedir. Kurban Bayramı ile ilgili gerek üreticilerin gerekse kurban kesecek vatandaşlarımızın bilgilenmesi amacı ile Hazırlanan Kurban Rehberi İl müdürlüğümüz web sayfasında, sosyal medya hesaplarında yayınlanmakta ve rehber kitapçığı ve lifletler de dağıtılmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızın kurban alırken mağdur olmaması için Bakanlığımızca geliştirilen ve telefonlara yüklenen Mobil "TÜRKVET" ve TARIM CEBINDE uygulamaları isimli uygulama ile küpe numarasından hayvanın yaşı, aşı durumu, cinsiyeti ve sevk durumu sorgulanabilir. “