ERZURUM’UN TEKNOFEST’TE GURURU OLDULAR

Yakutiye İmam Hatip Lisesi 11’nci sınıf öğrencilerinin yaptığı elektrikli araba Erzurum’un gururu oldu.

Tarih: 09.06.2023 20:04 Güncelleme: 09.06.2023 20:04
ERZURUM’UN TEKNOFEST’TE GURURU OLDULAR

www.erzurumgunebakis.com/ Rabia ASLAN KARAKAŞ

Şarjlı arabayı tasarlayan imam hatip lisesi 11’nci sınıf öğrencileri,  elektrikli arabayla Teknofest festivalinde görsel tasarımda birinci olurken Erzurum’un Teknofest de gururu oldular.

Elektrik arabanın dışını karbon fiberden yaptıklarını ifade eden Yakutiye İmam Hatip Lisesi 11’nci sınıf öğrencisi Enes Karagöz, Elektrikli arabayla Teknofest yarışmalarına katıldıklarını 10 bin TL para ödülü aldıklarını söyledi.

Karagöz,” Elektrik arabanın dışını karbon fiberden yaptık. Arabanın içini de alüminyum yapacaktık. Ama elimizde Alüminyum olmadığı için demirden yapmak zorunda kaldık. Elektrikli arabayla Teknofest yarışmalarına katıldık yarışma şartları gereği tek kişilik elektrikli araba yapmış olduk. Kaskı taktığımız zaman arabanın üst tarafından 8 cm’lik bir alan bırakmamız gerekiyordu. Ön taraftan da bir direksiyonumuz olması gerekiyordu.  Arka tarafına da bataryaları yerleştirdik bataryalar ise kurşun asitli olunca çeşitlendirmiş oldu. Biz de kurşun asidi kullandık daha ekonomik olsun diye ama biraz ağırlığından dolayı sıkıntı yaşadık. Hap motor kullandık. Ardından direk çalışması için.  Arka iki tekerleğin ortasına bağladık. Arkadan güç verdiği için aynı zamanda dış tarafında da düğme bulunuyor. Acil durum da tüm devreyi ve elektrik akımını keserek arabayı da durdurmasını sağlıyor. Volt ve amperi bağlamak için isteğe göre seri ve paralel bir şekilde bağlıyoruz. Elektrikli arabasını 6 aya yakın bir sürede tamamladık. Çalışmamızı 12 kişilik bir ekiple yürüttük. Üretimini de Konya da yaptırdık. Demirlerini ve kaynaklarını da sanayide yaptırmış olduk. Yapılan arabayla da Teknofest yarışmalarında görsel tasarımda birinci olduk.  10 bin TL ödül kazandık.  Toplam da bu elektrikli arabayı 100 bin TL ye yapmış olduk.”