ESKİ Gelen Müdürü Ertek’ten “İki Dönem” Değerlendirmesi

Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Remzi Ertek, ESKİ’nin 1995-2014 yılları arasında ki çalışmalarından bahsetti.

Tarih: 19.10.2023 18:41
ESKİ Gelen Müdürü Ertek’ten “İki Dönem” Değerlendirmesi

www.erzurumgunenakis.com / Muhammet YILMAZ

Göreve geldiği günden beri şehir şebekelerinde birçok iyileştirmelerde bulunan ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, ESKİ Genel Müdürlüğü’nün kurulduğu yıldan bugüne kadar olan dönemin ikiye ayrıldığını söyledi. Konuşmasında 1995-2014 yılları arasında ki dönemden bahseden Ertek, ESKİ’nin nasıl kurulduğundan söz etti.

“Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) 1995 yılında kuruldu. O tarihlerde sadece İstanbul’da “İSKİ” bulunuyordu. Nüfusu 750 bini geçen şehirlere büyükşehir statüsü verildi ve bu illerde Su ve Kanalizasyon İdareleri Genel Müdürlüğü kurulması ve İSKİ kanununa bağlı olarak faaliyet göstermesi kararlaştırılmış. ESKİ ise kurulduğu tarihlerde şehir merkezi ve 20 km yarıçap içerisinde bulunan yerleşim yerlerinde hizmet sürmüştür.” 

İlk dönemlerde Erzurum’un bazı yerlerinde ki (Dadaşkent, Üniversite, Kombina) su kuyularından Erzurum için içme suyu temin edildiğini ifade eden Ertek, kuyularda ki miktarın Erzurum için yetersiz olduğunu ve kalite bakımından sıkıntılı olduğunu söyledi. Açıklamalarına, “O yıllarda Devlet Su İşleri, (DSİ) nüfusu 1 milyonun üzerinde olan şehirlerin içme suyunu temin edebiliyordu” şeklinde devam eden Ertek; “Erzurum’un içme suyunu temin etmek için DSİ, farklı çalışmaları değerlendirerek en sonunda Çat ilçemize yakın Piskan ve Lezgit Çayları üzerinde Palandöken Barajı yapılması kararı alınmış. Bu proje hem içme suyu hem de sulama suyu amaçlı olarak projelendirilmişi. Palandöken Barajı’nın yıllık akımı 128 milyon, aktif hacmi 115 milyon metreküptür. Bu 115 milyon metreküp suyun 70 milyon metreküpü içme suyuna, 45 milyon metreküpü ise sulama suyu için ayrılmıştı. Baraj inşaatına 1995 yılında başlanmış ve 2005 yılında bitmişti. 2005 yılında tamamlanan baraj 3 yıl da şehir içerisinde ki içme suyu arıtma tesisinin, barajdan şehre gelen isale hattının ve şehir merkezinde ki depoların yapım imalatları beklenmiş, 2008 ayının kasım ayında su verilmeye başlanmıştı. Bu tarihlerde şehir şebekelerinde bazı sıkıntılar meydana gelmişti. Meydana gelen sıkıntılar da tamamen şebekenin eski olmasında kaynaklıydı. 2009’da görevimize başladıktan sonra şehir şebekelerinde gerekli iyileştirmeler yapıldı ve içme suyunun kalitesi arttı. Bizim ise o tarihten itibaren sloganımız şu oldu; ‘Biz Suyumuza Güveniyoruz, Siz Şebekenize Güveniyorsanız” ifadelerinde bulundu.