Esnaf 10 günlük tatile karşı!

Erzurum Otel ve Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Seyfettin Saka, bu yıl Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olmasının esnafa büyük bir darbe vuracağını belirtti. Otellerde ki doluluk oranında büyük düşüşler yaşanacağını belirten Saka, şehrin boşalması ile esnaf

Tarih: 01.01.0001 00:00
Esnaf 10 günlük tatile karşı!

 

Nesrin Çetinkaya

Bakanlar Kurulunda alınan karar doğrultusunda Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılmasının esnafa büyük bir darbe vuracağını kaydeden Erzurum Otel ve Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Seyfettin Saka, bu doğrultuda şehrin boşalacağını, insanların tatil yapmak için farklı şehirlere yöneleceğini söyledi. Dini bayramlarının tatile dönüştürülmesinin getirdiği bir sonuç olarak insanların şehirde durmadığını dile getiren Saka, Erzurum´da esnafın tatil boyunca adeta sinek avlayacağını kaydetti. Şuanda otellerde yüzde 80´lere varan doluluk oranının, 10 günlük tatil boyunca yüzde 10´lara kadar düşeceğini belirten Saka, önümüzdeki günlerde esnafı büyük bir durgunluğun beklediğinin kaydını düştü.

OLANA ESNAFA OLACAK!

10 günlük Kurban Bayramı tatilinde şehrin adeta boşalacağını kaydeden Saka,  bu durumun esnafı büyük zararlara uğratacağını belirterek, ?Erzurum bir kış şehri, kış turizmi şehri. Şuan eğer kış olsaydı verilen 10 günlük tatilden en çok esnafımız istifade ederdi. Ama şuan mevsim yaz fakat Erzurum´un bir yaz turizmi, yaz cazibesi yok. Bu konuda da Erzurum´da bu tatil bize büyük bir zarar ve darbe olacak. Otellere baktığımız zaman işler genel olarak iyi gidiyordu. Yani yüzde 100 dolu olmasa da, yine yüzde 80´leri yakalayabiliyorduk. Otellerimiz şimdiden yavaş yavaş boşalmaya başladı. Fakat tatil süresi kısa olsaydı otellerimiz bu kadar boşalmazdı. Buna bağlı olarak şehirde boşalıyor. Artık eski düzen yok. Esnaf ile bayramlaşma, büyükleri ziyaret etme gibi şeyler yok, bayram deyince aklama hemen tatil geliyor. Şimdi Erzurum´da kurbanın kesilmesi dahi beklenmiyor, çoluk çocuk herkes tatile. Öncelikli olarak Erzurum´u ve Erzurum esnafını düşünmek gerekirse bu tatil bizim için zarar. Alışverişler kesilecek, otellerimizde şuan yüzde 80 doluluk varsa bu yüzde 10´lara kadar inecek? ifadelerine yer verdi.  

?DİNİ BAYRAMLARIMIZ TATİLE DÖNÜŞTÜ?

İnsanların dini bayramları tatil olarak görmesinin getirdiği sıkıntılara değinen Saka, tatil boyunca esnafın tabiri caizse sinek avlayacağını söyleyerek, ?Tatil süresinin uzun olması esnaf için sıkıntı. Tabi elbette Erzurum´a gelenler de olacaktı ama bu sayı beklentinin çok çok altında kalacak. Dağda ki oteller varken zaten şehir otellerimize bir pay düşmez. Tatil süresi 10 gün, öğrenci zaten yok insanlar buradan Antalya´ya kadar uzanacak, yine aynı şekilde Karadeniz dolacak.  Bizce tabiri caizse sinek avlayacağız. Maalesef dini bayramlarımız tatile dönüştü. Bu da esnafımıza çok sıkıntı oluşturuyor. Bayram izini geçen senelerde ki gibi 4 gün olsaydı insanlar belki de gitmeyecekti tatile, ama 10 gün olunca herkes değerlendirmek istiyor. Olan da esnafa oluyor maalesef. Esnafımızı bir durgunluk bekliyor. Birde şöyle bir durum var madem tatil ise esnaf bende gideyim diyor, esnafta şehir de kalmıyor ki. O yüzden önümüzde ki günlerde Erzurum iyiden iyiye boş kalacaktır? diye konuştu.