ESNAF KARALAR BAĞLADI

Yaz tatiliyle birlikte sınavları biten üniversite öğrencileri memleketlerinin yolunu tutarken, Erzurum esnafı şimdiden kara kara düşünmeye başladı.

Tarih: 16.06.2023 18:54
ESNAF KARALAR  BAĞLADI

www.erzurumgunebakis.com/ Berivan POLAT

Öğrenciler son sınav haftalarının yaklaşmasıyla birlikte memleketlerine dönmenin heyecanı içerisindeyken işlerinde düşüş yaşanacağını dile getiren küçük esnaf ise şimdiden karaları bağladı.  

Erzurum’da çok fazla öğrenci evinin bulunduğunu ifade eden Erzurum’un Palandöken ilçesindeki 1. ve 2. marketler esnafı, üniversite öğrencilerinin sınavlarının bittiği zaman gitmesi durumunda özellikle fast food dükkânlarında işlerin bir hayli düşeceğini söyledi. 

Selami Çap,” Erzurum nüfus bakımından bilindiği üzere büyük bir şehir değildir. Erzurum’dan öğrenci gittiği zaman şehrin merkezi veya burası fark etmez aynı ölçüde etkilenir. Üniversite buraya yani ikinci marketlere uzak olsa bile burada birçok öğrenci evi bulunuyor. İkinci marketlerin ve birinci marketlerin arka taraflarında birçok öğrenci evi bulunuyor. Onların gitmesi tabi ki bizi kötü bir şekilde etkileyecek. Ne yapılabilir konusuna gelirsek bir şey yapamayız. İşlerimizin öğrenci varken de yokken de aynı sayılır zaten. Ama bazı esnaflarda bu durum böyle değildir. Özellikle dönerciler, lokantalar, çiğköfteci esnaflar vb. Bu gibi esnaflarda durum çok daha değişebilir.”

Halis Köşe,” Erzurum bir öğrenci şehri olduğu için onların gitmesi tabi burada ki tüm esnafı etkileyecektir. Sadece burayı değil çoğu yeri etkileyecektir diyelim. Özellikle Terminal Caddesi öğrencilerin gitmesinden en çok yapı alacaktır. Ben böyle düşünüyorum. Burası bir çiğköfte dükkânı. Bize gelen siparişlerin çoğu zaten gençler tarafından geliyor. Onlar gidince elbette ki işlerimiz de nereden baksanız yüzde 30-40 düşüş yaşanacak.”

Yunus Emre Öksüz,” Üniversite öğrencileri gittiği zaman bundan eminim ki en çok biz etkileneceğiz. Çünkü bildiğiniz üzere fast food artık çok yaygın hale gelmiş durumda. Burası küçük bir dönerci esnafı. Burayı kış boyunca ayakta tutan, sağ olsun burada ki öğrencilerdir. Onların gitmesi tabi herkes gibi bizi de etkileyecek ama gerçekten en çok bizi etkileyecek.” 

Yakup Kehribar,” Öğrenciler buradayken de bizim işlerimiz hep standarttır. Buna dair kendi dükkânımızla ilgili söyleyeceğim bir şey bulunmayabilir. Ancak öğrencilerin sık sık gittiği yerlerde bu durum böyle olmaz tabi. Özellikle kafeteryalar bu durumdan çok etkilenecektir. Örneğin, Cumhuriyet ve Terminal caddelerinde öğrenciler daha etkin. Söylediğim gibi bazı esnaflarda çok düşüş olmaz ancak öğrenci bazlı esnaflarda düşüş olabilir. “