Esnaf Kefalet Kredileri Açıldı mı?

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanı Rasim Fırat, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri’nin verdiği krediler ile ilgili konuştu.

Tarih: 30.09.2023 15:18
Esnaf Kefalet Kredileri Açıldı mı?

www.gunebakis.com/ Halil İbrahim AKTAŞ

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanı Rasim Fırat, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri’nin verdiği krediler ile ilgili konuştu.

“Kim ne işyeri açarsa açsın o işle ilgili eğitim almalı diye düşünüyorum.” 

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanı Rasim Fırat, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkezi tarafından verilen krediler hakkında konuştu. Rasim Fırat, devletin verdiği kredilerin uzun vadeli olduğunu, esnafın işini büyütmek amacıyla bu kredilere başvurması gerektiğini ve amacı dışında bu kredilerin alınmasının da kullanılmasının da yanlış olduğunu söyledi. Rasim Fırat, esnafa verilen kredilerin kapatılmadığını, esnafın krediyi aldığı zamanın, kredinin miktarının ve kredinin faiz oranının değiştiğini ifade etti.

Rasim Fırat, “Esnafa verilen krediler kapatılmış değil. Yine, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkezi, Halk Bank üzerinden esnafa kredi veriyor. Kredilerin faiz oranlarını biraz yükselttiler. 2022 yılında 500 bin TL’ye kadar esnaf başına kredi veriliyordu. Bunu biraz asgariye çektiler. Yanılmıyorsam bu kredi miktarını 250 bin TL’ye çektiler.” 

Kredi Alma Süresi 6 Aya Çıktı

“Bir de şahıs dükkan açıp 20-30 gün içerisinde krediye başvurup hemen kredisini alabiliyordu. Krediyi alma süresini 6 aya çıkardılar. Bir esnaf işyeri açabilmesi için önce maliye kaydını yaptıracak, Esnaf Odaları Birliği’nde sicil kaydını yaptıracak, işyerini açacak 6 ay geçecek ki krediye başvurabilsin. Kredi alabileceği limit de 250 bin TL oldu. Gönül ister ki insanlar daha fazla kredi alabilsinler. 250-500 bin TL değil de 3-5 milyon TL kredi alabilsinler. Ancak ülkenin ekonomisi ortada. Dolayısı ile ülkemizin şu andaki şartları buna müsait değil. Ülkece son zamanlarda bir sürü büyük badireler atlattık.” 

Türkiye Cumhuriyeti Büyük Bir Devlettir

“Türkiye Cumhuriyeti olarak büyük bir devletiz. Bir hastalık belası olan Covid-19’un bütün dünya olarak geçirdik. Covid-19’un ülke ekonomisine bir sürür zararı oldu. 6 Şubat Depremi ile 3’ü çok vahim olmak durumu ile 11 ilimizde büyük bir deprem yaşadık. Devlet habire deprem bölgesindeki insanlara konut işyeri yapımına destek veriyor. Bunların dışında ülkemiz çok büyük orman yangınları yaşadı. 

10 Yıl Vadeli 1 Milyon TL Kredi

“Ekonomi iyi olacak ki bütün esnafa da istediği krediyi verilebilsin. İmkan meselesi bunlar. Şu anki uygulamayı doğru buluyorum. Kardeşim bu ülke hepimizin. Bunun yanında mesela bir üyemiz oturduğu işyeri kira, oturduğu işyerini mülkiyetine alırsa 1 milyon TL’ye kadar kredi kullanabiliyor ve bunun 10 yıllık vadesi var. Kendi yaptığı iş ile ilgili, işyerinde kullanmak için ticari araç alıyorsa ona da yanılmıyorsam 1 milyon TL de ona kredi veriliyor 7 yıl vadesi var. 250 bin TL esnafa mal alımı kredisi verilmektedir. Esnaf krediye müracaat ediyor. Mal alım kredisinin faiz oranı %8,5 idi, şimdi bu faiz oranını %11’e yükselttiler. İşyerini alıp, mülkiyet sahibi olursa onun için 1 milyon TL kredi veriliyor. Esnaf o işyerini alıp tapusunu kredi almak için beyan ederse 10 yıl vadeli 1 milyon TL kredi kullanabiliyor. Mesela araç kiralama işi yapanlar için 1 milyon TL kredi 7 yıl vadesi var. Bunlar kolay değil bunlar hep devletin katkıları ile yapılan şeyler. Kredilerin amacı önemlidir. 

“Kredi Alayım Çocuğumu Evlendireyim”

“Öylelerini görüyorum ki “ya ben oradan kredi alayım çocuğumu evlendireyim, ev alayım” diyenler oluyor. Böyle bir düşünce, amaç yanlıştır. Devlet işini büyüteceksen, işyerinin mülkiyetini alacaksan sana daha fazla kredi veriyor. İşinde araç alıp nakliye, kargo, araç kiralama veya da mobilyacıdır.