Esnaf “NACE Kodları”ndan dolayı eşitsizlik olduğunu söylüyor!

Esnaf kredileri günümüz itibariyle 750 bin TL’ye dayanmış durumda. Ancak devletin uyguladığı “NACE Kodu” uygulaması her esnafa aynı tavrı sergilemiyor. Esnaf bu durumdan oldukça şikâyetçi olmaya başladı.

Tarih: 06.03.2024 02:03 Güncelleme: 06.03.2024 02:05
Esnaf “NACE Kodları”ndan dolayı eşitsizlik olduğunu söylüyor!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Erzurum Elektronikçiler Odası Başkanı Necmettin Söğütlü konuştu. NACE Kodlarından dolayı her esnafın aynı krediyi alamamasından şikâyetçi olduklarını belirten Söğütlü, eski yıllarda böyle bir şey olmadığını söyledi. Bu uygulamasının eşitlik ilkesini ortadan kaldırdığını söyleyen Söğütlü: “Bende esnafım ama benden fazla kredi alan insan da esnaf. İkimiz de esnaf olduğumuza göre neden o benden daha fazla kredi alabiliyor? NACE kodlarının biraz daha seyreltilmesi gerekiyor. Esnaf bu durumdan oldukça şikâyetçi durumda” dedi. 

Erzurum Elektronikçiler Odası Başkanı Necmettin Söğütlü, açıklamalarının devamında şunları söyledi: 

“İki tarafta vergisini veriyor, esnaf olmanın gerektirdiklerini yapıyor ama kredi konusunda bazılarına öncelik sağlanıyor. Bu durum ortadan kalması gereken yanlış bir durumdur. Burada bir ayrımcılık ve meslek ayrımı söz konusudur. Burada herkes esnaftır, herhangi bir ayrım söz konusu olmamalıdır. Bu durum büyüdüğü ve daha çok dillendirildiği zaman insanları ayrımcılığa yöneltecektir.” 

BAŞKAN SÖĞÜTLÜ’DEN ELEKTRONİKÇİ ESNAFINA DUYURU!

“Elektronikçiler Odası olarak vergi dairesinden yetki belgesi aldık. Basit usulde ki esnafımızın defterleri odamız tarafından tutulacaktır. Dışarıda aşırı bir ücret olduğu ve üyelerimizin mağduriyetinin önlenmesi açısından odamızda makul bir ücrete yapılacaktır. İsteyen üyelerimiz odamıza müracaat edebilir.” 

NACE KODU NEDİR?

Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistikî Sınıflaması (NACE); Avrupa‘da ekonomik faaliyetlerle ilgili istatistiklerin üretilmesi ve yayılması amacına yönelik bir başvuru kaynağıdır. NACE kodlamasında faaliyet konularına göre işyerlerine/işletmelere altı haneli bir kod verilmektedir. Ülkemizde birçok alanda yürütülen Avrupa Birliğine uyum çalışmaları kapsamında, NACE kodu uygulaması da kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı bir süredir NACE kodlarını kullanmaktadır.