Esnafa “EK VERGİ” zorunluluğu

Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Şimşek Akpınar, yeni yılda esnafın ödemesi gereken yeni bir ek vergiden bahsetti.

Tarih: 09.01.2024 23:02
Esnafa “EK VERGİ” zorunluluğu

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

“Şuan da geldiğimiz yeni yılda almadığınız şeyi veremezsiniz, ekmediğiniz bir şeyi biçemezsiniz” diyerek ifadelerine başlayan Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Şimşek Akpınar, esnafın 3’er aylık vergi döneminde ödemesi gereken yeni vergiden bahsetti. 

“Devlet gelirlerinde ki artışlar da devlet giderlerinde ki artışlardan daha azdır, bu bir gerçektir. Zaten şuan ki enflasyon da bunun sonucudur. Ancak biz her halükarda mesleğimizi yapmak zorundayız. Mesleğimizi yaparken de yeni yeni külfetlerimiz var. Enflasyon dediğimiz bela, artık bundan sonra vergilendirilecek. Vergilendirmenin ne demek olduğunu açıklayayım, sermayesinden fazla varlığı olan tüccar veya esnafımız, enflasyonda ki değer artışının vergisini de bundan sonra 3’er aylık vergi döneminde vermek zorunda kalacak. Sermaye yapısını güçlendirenler bu durumdan hemen hemen kurtulabilirler ancak borçları çok sermayesi az firmalar bundan dolayı ek vergi vermek zorunda kalacaklar. Bu konu da hem esnafımızı hem de mali müşavir arkadaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Yiyecek içecek hizmetinde ki esnafımız için yeni bir yük geldi. Herkes fiyat tarifesini hem işyerinin kapısına hem de masalara koymak zorunda. Bu konuda cezayla karşılaşmamaları için onları uyarma zorunluluğu hissediyoruz ve hatırlatıyoruz” 

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI NET BİR ŞEKİLDE ALMAMIZ GEREKİYOR”

Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Şimşek Akpınar, yeni yılda mali müşavirlerin ücretleri konusuna da değindi. 

“Bizler yaptığımız işin karşılığı olarak net bir değer almalıyız. Tabi biz Türkiye Cumhuriyeti’nin mali müşaviri olarak para birimimizi Türk Lirası’nın dışında bir şeyle kabul etmemiz veya ölçmemiz doğru olmaz. Ancak çok eskilerde bu işler altına göre yorumlanırdı. Büyüklerimiz birilerine borç verirken bunu altına vururdular. Örneğin, bileziklerini, gerdanlığını bozdururlardı. Biz halkımızdan tek kavram olarak şunu istiyoruz; Bu sene arkadaşlarımızın geçen yıl ki muhasebe ücretlerini en az iki katına çıkarmalarını ve helalleşmelerini istiyoruz. Enflasyon muhasebesine kendilerini hazırlamalarını istiyoruz. Emeğin yoğun olduğu bir iş yapıyoruz. Aklımızla para kazanmaya çalışıyoruz. Tabi bununda kamuoyunda takdir edildiğini söylememiz çok mümkün değil. Yaklaşık 54 yıllık bir meslek hayatım var, takdir edildiğimiz anlar çok azdır.”