ESNAFLAR 7 BİN 200 YASASINDAN YARARLANMAK İSTİYOR

Erzurum Elektronikçiler Odası Başkanı Necmettin Söğütlü, esnaflar için 9 bin Bağ-Kur Prim gününü, 7 bin 200 güne düşürülmesi için çağrıda bulundu.

Tarih: 25.02.2024 23:43
ESNAFLAR 7 BİN 200 YASASINDAN YARARLANMAK İSTİYOR

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağ-Kurlu çalışanların emeklilik için 9 bin prim günü şartını, 7 bin 200 prim gününe düşürülmesine yönelik çalışmaların başlatılacağını sözünü verdiğini ifade eden Erzurum Elektronikçiler Odası Başkanı Necmettin Söğütlü, Bağ-Kurlu ve sigortalı insanların emeklilik şartlarının aynı olmasını istediklerini söyledi.

 Söğütlü,” Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın esnaflarımıza verdiği bir müjde vardı. Esnaflarımızın emeklilik günlerinin 7 bin 200'e düşeceğini söylemişti. Biz Bağ-Kurlu ve sigortalı insanların emeklilik şartlarının aynı olmasını istiyoruz. Esnaflarımızın çalışanlarla aynı statüde olmasını istiyoruz. Çünkü esnaflarımız burada mağduriyet yaşıyorlar. Yanlarında çalışan personel 7 bin 200 günde emekli oluyorken kendileri 9 bin prim günü ile emekli oluyorlar. O yüzden bir an önce bunun esnaflarımıza müjde olarak verilmesini istiyoruz. Ülke ekonomisinin omuriliğini oluşturan esnafımızın sosyal güvenlik konusunda yaşadığı sıkıntılar giderilmeli. Kazancı düşen esnafın ödeme zorluğu yaşaması nedeniyle yapılandırmalarının bozuldu. Zor durumda olan esnafın sosyal güvenlik konusunda da büyük bir mağduriyet yaşadı. Yıllardır esnafın beklentisi Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki (SGK) norm birliğinin sağlanmasıydı. Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR’un birleşimiyle oluşan çatının altındaki esnaf zanaatkârın sorunları gün geçtikçe büyüdü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gündeme aldığı 3600 ek gösterge konusu gündemdeyken, emeklilikte yaşa takılanların talepleri, BAĞ-KUR’da prim gün sayısı ve düzeltilmesi gereken konular da unutulmamalı. Yerel seçimler öncesi Cumhurbaşkanımız BAĞ-KUR esnafının 9 bin prim gün sayısını SSK'lılarla eşit hale getirilerek 7 bin 200 güne indirileceğini söylemişti. Esnaflarımızdan gelen yoğun talep ve cumhurbaşkanımızın verdiği söz üzerine 7 bin 200 günün Bağ-Kurlu esnafın hakkı olduğunu ve bunun ivedilikle hayata geçirilmesini esnaf ve sanatkârlar adına talep etmekteyiz.”