EV KİRALARINDA MEMUR ŞARTINA SON!

Artan kira zamlarıyla kiracısını evden çıkarıp bir başka kiracıya da memur şartı koyan kişilere, anayasa kanunları gereğince, 1000 ila 15 bin TL arası bir cezai işlem uygulanıyor.

Tarih: 07.08.2023 18:03 Güncelleme: 07.08.2023 18:07
EV KİRALARINDA MEMUR ŞARTINA SON!

www.erzurumgunebakıs.com/ Sedanur Bingöl 

Son zamanlarda ev sahiplerinin evi kiraya verirken kendilerince belirlemiş olduğu “memura vermiyoruz” kriterini baz alarak hukuk açısından değerlendiren Avukat Serhat Ay, herkes hukukun tanımış olduğu hak ve hürriyetlerden yararlanmakta eşittir, ayrımcılık yasaktır.” İfadelerini kullandı. 

Ay,” Kişilerin mülkiyet edinimi, mülkiyetleri kiralamaları gibi temel insan haklarını oluşturan davranışlarının böyle kısıtlamalara tabi tutulması Anayasamız tarafından yasaklanmıştır. Anayasamızın genel esaslar kısmında düzenlenen eşitlik ilkesine göre yerli yabancı ayırt etmeksizin herkes anayasanın tanımış olduğu hakları kullanmada eşittir. Bir sınıfa, bir kişiye, bir zümreye, bir etnik gruba bir üstünlük tanınamaz veya sosyal ekonomik olarak farklı koşullarda olan kişilere de farklı imtiyazlar tanınamaz. Taşınmaz kiralarında da günümüzde artan bu tarz münakaşalar, özellikle öğrenciye veya dar gelirlilere yönelik bu kısıtlamalar kiracı ve ev sahibi arasında uyuşmazlıklara sebep olmaktadır. “

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMUNUN AMACI 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu bu durumun önüne geçebilmek için 2016 yılında kurulduğunu ifade eden Avukat Serhat Ay, ayrımcılığa uğrayan kiracı adayı bu kuruma başvurarak kiraya vermeyen ve eşitsizliğe neden olan kişinin cezalandırılmasını talep edebileceğini söyledi.

Ay,”  Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu bu durumun önüne geçebilmek için 2016 yılında kurulmuştur. Bu kanunun amacı insan haklarının asgari ölçülerde herkese eşit haklar sağlanması için yapılacak başvuruları değerlendirip neticelendirmektir.  İnsan hakları ve eşitlik kurumunun en temel gayesi,  anayasamızda belirtilen eşitliğin sağlanması için yapılacak başvuruları değerlendirip sonuçlandırmaktır. Kira uyuşmazlıklarında da aynı şekilde memura, öğrenciye, dar gelirlilere, yabancı uyruklu kişilere veya etnik guruba ev verme ya da vermeme durumu var özellikle son zamanlarda emlakçılarda “memur şartı” diye bir kriter belirlemişler. Kendilerine göre belirlenen bu kriterler yasal olarak bir yer tutmamaktadır. Amacı bu ve benzeri davranışların önüne geçmek olan ve biraz önce bahsi geçen kuruma bununla alakalı şikâyette bulunulabilir. Kurum sayesinde diğer haklarımızda olduğu gibi, kira uyuşmazlıklarında da meydana gelebilecek eşitsizliklerin önüne geçmek mümkündür. Kurumun şikâyetler doğrultusunda cezai işlem uygulayarak idari para cezası verme yetkisi de bulunmaktadır.  İdari para cezası 1000 TL ile 15 bin TL arasında öngörülmüştür. Ayrımcılığa uğrayan kiracı adayı bu kuruma başvurarak kiraya vermeyen ve eşitsizliğe neden olan kişinin cezalandırılmasını talep edebilir. Kanun, esası itibariyle anayasa da belirtilmiş çatı kuralının özelleştirilmiş halidir.”