Evdeki tehlike

Televizyonda çocuklar için uygun olmayan programlar çocuklar üzerinde olumsuz etkide bulunuyor.

Tarih: 03.12.2023 16:56 Güncelleme: 03.12.2023 16:56
Evdeki tehlike

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Çocukların televizyonda yaşlarına uygun programları uygun sürelerle izlediklerinde zihinsel ve ruhsal gelişimlerinin olumlu etkilendiğini belirten uzmanlar, uygun olmayan programların ise çocuklar üzerinde olumsuz hatta travmatik etkiler yaratabildiğini aktarmaktadırlar. 

Teknolojinin gelişip yaygınlaşmasıyla görsel medyanın devamlılığının arttığını, yine teknolojinin gelişmesiyle medya araçlarının kullanımının da günümüzde 3 yaş grubuna kadar düştüğünü vurgulayan uzmanlar, özellikle dizi veya filmlerde şiddet içerikli sahnelere maruz kalması, çocuğun kişilik gelişimi için büyük bir olumsuzluk oluşturduğunun altını çizmektedirler.

Tek yönlü bir iletişim sağlayan televizyonun, gördüklerini taklit ederek yeni bilgiler ve beceriler öğrenen çocuklar için adeta bir yetişkin görevi görmeye başladığını ifade eden uzmanlar, “Çocuğun gelişim dönemlerine uygun olmayan görüntülere maruz kalmaları onların istismar edilmesi anlamına da gelmektedir çünkü Yetişkinler için çekilen dizi, filmlerin İçeriklerine bakıldığı zaman bol reyting toplamak için ya şiddet içerikli sahneler ya da cinsel içerikli sahneler bulunmaktadır. Gelişim aşamasında olan bir çocuğun da bu sahnelere maruz kalması kişilik gelişimi için büyük bir olumsuzluk oluşturarak kaygı, korku ve endişe gibi duyguların yoğun olarak görülmesine, yalnız kalmak istememe ya da uyku bozuklukları gibi problemlere neden olabiliyor”.

Uzmanlar Birçok ebeveynin iş yapmak, dinlenmek veya o an ki meşguliyetinden kaynaklı olarak çocuklara telefon, tablet vererek ya da televizyon başına oturtarak işlerini hallederken, ekrana maruz kalan çocuk ise bundan olumsuz anlamda etkilendiğine vurgu yaparak ebeveynleri uyarıyorlar. 

Televizyonun çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinden bahseden uzmanlar, “Televizyon, Tablet veya Telefon yüksek sesli ve karmaşık görüntülerle sunulduğu için çocuğun belli bir süreden sonra sakin uyaranlara dikkatini vermesinin güçleşmesine neden olabilmekteyken Aynı zamanda, günün büyük kısmını televizyon izleyerek geçiren çocukta beynin sosyal ve yaratıcılık sistemine zarar gelebilmektedir. Bir çocuk için günde 1-2 saatten fazla televizyon izlemek iletişim becerilerinin geri kalmasına, çocuğun okuma ve anlama becerisinin yeterince gelişmemesine vesile olabilir çünkü televizyon, görsel uyaranları çokça verdiği için beynin sol bölgesindeki dil bölümünün gelişmesini yavaşlatmaktadır. Özellikle şiddet içerikli programlar çocukların duyarsızlaşmasına, çevreleri hakkında olumsuz düşünceler üretmesine ve saldırgan davranışlar geliştirmesine neden olabilir” şeklinde aktarmaktadırlar.