Ehl-i kitaptan biri ile evlenilebilinir mi? Erzurum İl Müftülüğü açıkladı!

Erzurum İl Müftü Yardımcısı İsmail YILMAZ, Kur’an-ı Kerim’de Müslümanların iman etmemiş insanlarla evlenmesi…

Tarih: 23.09.2023 17:47
Ehl-i kitaptan biri ile evlenilebilinir mi? Erzurum İl Müftülüğü açıkladı!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Dini değer ve hayatın muhafazası, geliştirilip devam ettirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması gibi önemli sosyal fonksiyonlar icra eden aile kurumuna hukuki meşruiyet kazandıran evlenme akdinin sınıf ve şartları Kur’an-ı Kerim’de ve sünnette tafsilatlı bir şekilde yer almış, kimlerle evlenilip kimlerle evlenilemeyeceği detaylı olarak açıklanmıştır.

Erzurum İl Müftü Yardımcısı İsmail YILMAZ, Kur’an-ı Kerim’de, Müslümanların gayrimüslimlerle evlenmelerine bazı sınırlamaların getirildiğini ve Müslüman bir kadın veya erkeğin müşriklerle evlenemeyeceğinin vurgulandığını söyledi. Bakara Suresi’nin 221. ayetinden örnek veren Yılmaz, “Bakara Suresi’nin 221 ayetinde mealen; "Kur’an-ı Kerim, Bakara Suresi’nin 221. ayetinde bu konuya şöyle açıklık getiriyor; İman etmedikleri sürece, Allah'a ortak koşan kadınlarla evlenmeyin. Allah'a ortak koşan kadın hoşunuza gitse de, mümin bir cariye ondan daha hayırlıdır. İman etmedikleri sürece, Allah'a ortak koşan erkeklerle, kadınlarınızı evlendirmeyin, Allah'a ortak koşan hür erkek hoşunuza gitse de iman eden bir köle ondan daha hayırlıdır.” 

Müslüman kişilerin müşriklerle evlenmesi yasaktır. Peki, Ehl-i kitaptan bir kişiyle evlenilebilinir mi?

Erzurum İl Müftü Yardımcısı İsmail YILMAZ, Ehl-i kitap (Hıristiyan ve Yahudi) kimselerle evlenme konusunda ise, erkek ile kadın ayrı olarak düşünüldüğünü söyledi ve Maide Suresi’nden örnek vererek konuyu açıkladı. 

“Ehl-i kitap (Hıristiyan ve Yahudi) kimselerle evlenme konusunda ise, erkek ile kadın ayrı olarak mütalaa edilir. Şöyle ki, "... Mümin kadınlardan iffetli olanlarla, daha önce kendilerine kitap verilenlerden olan iffetli kadınlar da, mehirlerini vermeniz kaydıyla; evlenmek, zina etmemek ve gizli dost tutmamak üzere helaldir."(Mâide, 5/5) ayeti ile Müslüman bir erkeğin Ehl-i kitaptan bir kadınla evliliğine izin verilmiştir. Durum böyle olmakla birlikte eş seçiminde Müslüman hanımların tercih edilmesi, aile huzuru ve toplumsal uyum açısından daha uygundur.” 

Yılmaz, günümüzde Avrupa’ya giden vatandaşların arasında bu durumun yaygınlaştığını söyledi. “Oralarda gayrimüslim dediğimiz kategoride örneğin Hıristiyan veya Yahudi insanlarla nikâh kıyabiliyorlar. Eğer örnek bir yaşantısı söz konusu ise o insanın Müslüman olmasına sebebiyet verecek. Dolayısıyla İslam halkasına bir insan daha kazandırmış olacak.” İfadelerini kullanan İsmail YILMAZ, bu durumun kişiler arası tercihe bağlı olduğunu, iki tarafın ve anne babanın rızası olması durumunda herhangi bir sorun olmayacağını söyledi.