EVLİLİK DIŞI ÇOCUK MİRAS HAKKINDAN FAYDALANABİLİR Mİ?

Evlilik birlikteliği olmayan çiftlerin ilişkisinden doğan çocuklar miras üzerinde hak sahibi mi?

Tarih: 21.08.2023 18:31
EVLİLİK DIŞI ÇOCUK MİRAS HAKKINDAN FAYDALANABİLİR Mİ?

www.erzurumgunebakıs.com /    Sedanur Bingöl 

Evlilik birliği dışında doğan çocuğun soy bağına bağlanmasından bahseden Avukat Serhat Ay, evlilik birliği dışında doğan çocuğun soy bağına bağlanma yolunun tanıma olduğunu ifade etti. 

Ay, “Dava açan çocuk ile davalı olan baba arasında belli ölçülerde soy bağı ilişkisinin olması gerekiyor ki var olan zümre sistemine dâhil olabilsin. Soy bağının kurulmasının belli başlı yolları olup bunlar, evlat edinme veya doğuştan gelen bir soy bağı ilişkisinin sağlanmasıdır. Her ikisinden birini sağlamadığı müddetçe hiç kimse birbirinin mirasçısı olamamaktadır. Soy bağının kurulma yöntemleri mümkün olup bunlardan ilki evlat edinme yolu ikincisi ise evlilik birliği dışında doğan çocuğun soy bağına bağlanmasıdır. Evlilik birliği dışında doğan çocuğun soy bağına bağlanmasından bahsedelim çünkü ancak bu şekilde, bu vesileyle çocuğun babaya veya babanın çocuğa mirasçı olmaları mümkündür. Tanıma en genel tabiriyle, babanın yazılı başvuruda bulunarak resmi senette veya vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. Baba tarafından evlilik birliği dışında doğan çocuğun soy bağına bağlanma yolu ilk olarak babanın nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa başvuru yapmasıyla kurulabilir. Babanın çocuğu tanımaması durumunda ya da tanımamakta ısrar etmesi halinde ikinci yol dediğimiz süreç başlıyor ve çocuk ya da çocuğun annesi babalık davası açarak, çocuğun bu babadan olduğuna yönelik, iddialarda bulunması üzerine hukuki olarak soy bağını kuran bir diğer yola başvurabilir”. 

TANIMANIN BELİRLİ ŞARTLARI 

Tanımanın belli başlı şartlarının olduğunu dile getiren Avukat Serhat Ay, babalık davası açan çocuk ilk önce diğer babasıyla hukuken var olan soy bağını koparması gerektiğini söyledi. 

Ay, “Tanıma yolu ya da Anne ve çocuğun babaya karşı açmış olduğu babalık davası gerçekleşmezse, baba çocuğu tanımada imtina ederse, anne veya çocuk babalık davasını açmaz ise, her ne kadar biyolojik anne babası olsa da hukuken bir soy bağı ilişkisi kurulmadığı müddetçe evlilik birliği dışında doğan çocuk hiçbir şekilde mirastan pay alamaz. Tanıma veya babalık davası olumlu neticelenmesi durumunda gayrimeşru çocuk soy bağına bağlanarak, içinde bulunduğu zümreye göre mirastan pay alabilmektedir. Sağ kalan kimse ya da başka kardeş yoksa mirasın tamamını alabiliyorken, anneyle birlikte sadece mirasçı olarak kalırsa 4/3’ünü alabiliyor, anne ve başka çocuklarda varsa yine buna göre miras taksimi gerçekleşebiliyor. Tanımanın belli başlı şartları var olup bunlar da, çocuğun tanınabilmesi için başka bir babayla soy bağı ilişkisinde bulunmaması gerekmektedir çünkü bir çocuğun zaten bir soy bağı ilişkisinde hukuken bir babası olduğu halde ikinci bir babayla da soy bağı kurması mümkün değil. Babalık davası açan çocuk ilk önce diğer babasıyla hukuken var olan soy bağını koparması gerekiyor ki biyolojik baba çocuğu tanıyabilsin ve soy bağı oluşturabilsin. Bunun gerçekleştirilmesi içinde çocuk tarafından hukuken babası olan kişiye soy bağının reddi davası açması gerekiyor. “