Fakir ailelerin yüzünü arılar güldürdü!

3 yılda 488 Erzurumlu fakir aileye 9 bin 760 içleri dolu arı kovanı ücretsiz dağıtıldı, arılar bal yaptıkça ailelerin cebi doldu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Fakir ailelerin yüzünü arılar güldürdü!

Sinan AYDIN

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, proje kapsamında 488 aileye 3 yılda 9 bin 760 arı kovanı dağıtıldı. İçerisinde arılar ve bir miktar bal ile birlikte dağıtılan Arı kovanları, fakir ve ihtiyaçlı aileler için geçim kaynağı oldu. Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi 2018 yılı ORKÖY destekleri kapsamında, binlerce dar gelirli aileyi arıcı yaparak para kazanmalarını sağladı. Belirlenen ailelere ilk olarak açılan kurslarda arı yetiştiriciliği eğitimi verilip arıcılık kursu belgesi almaları sağlandı. Köyleri ve adresleri belirlenen bu ailelere, içerisinde arılar ve arıların yiyebileceği kadar bal bulunan kovanlar dağıtıldı.

ARILAR 480 İHTİYAÇLI AİLEYE GEÇİM KAPISI OLDU

Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi ORKÖY destekleri kapsamında proje başlangıç yılı 2014 den 2018 yılının Temmuz ayına kadar Erzurum´un İspir, Oltu, Olur, Şenkaya, Tortum ve Uzundere ilçelerinde yaşayan toplam 480 ihtiyaçlı aileye 3 yıl da 9 bin 760 adet arı kovanı dağıtıldı. Sonlandırılan proje ile ihtiyaçlı aileler arıcılık yaparak hem evini geçindirmeye hem de ticarete atılarak para kazanmaya başladı. Yine proje kapsamında arı kovanı dağıtılan ailelerin bir bölümüne ise elektro şoklu tel çit ekipmanları da verildi. Tamamen ücretsiz olarak dağıtılan ve geri dönüşüm olmayan ORKÖY projesi ile, Orman köylerinde yaşayan vatandaşların yüzü güldü.

??1 KOVANDAN 25-30 KİLO BAL ÇIKIYOR´´

Erzurum orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı, gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a yaptığı özel açıklamada, fakir ve yardıma muhtaç ailelerin proje sayesinde yüzlerinin güldüğünü söyledi. 3 yıl süren proje kapsamında 488 aileye 9 bin 760 adet arı kovanı dağıttıklarını belirten Müdür Bıyıklı, ?? Kovanlara iyi bakıldığı takdirde 1 kovandan 25 ile 30 kilo arası bal alınabiliyor. Tahminen yıllık 244 ton bala tekabül ediyor. Balın kilosunun 50-60 TL arasında satıldığı düşünüldüğünde çok iyi bir ekonomik kazanç kapısı. Kovanların içerisinde arılar ve arıların yemesi için de bir miktar bal veriliyor. Bunların hepsi ücretsiz ve geri ödemesi olmayan bir hizmet. Özellikle ekonomik sıkıntı çeken vatandaşlarımız için bu proje büyük bir nimet. Vatandaşların birçoğunun yüzü güldü, çok memnun kaldılar´´ dedi.