FAYANSLAR REKOR FİYATLARA ULAŞTI

İnşaat malzemelerindeki rekor zamlar esnafın belini büktü.

Tarih: 30.07.2023 16:08
FAYANSLAR REKOR FİYATLARA ULAŞTI

www.gunebakiserzurum.com / Rabia ASLAN KARAKAŞ

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş pek çok üründe olduğu gibi inşaat malzemelerinde rekor zamlara neden oldu. 

Son yıllarda ekonomik nedenler işçilik ve malzemeleri etkilenirken özellikle de banyo mobilyaları, duş sistemleri ve setleri, Vitrifiyeler, klozet takımları rekor fiyatlara ulaştı.

Eskiden vakit bulamadığı ya da bütçesi yetersiz geldiği için tadilatını erteleyen kişiler daha önce aldıkları fiyatlarla yeni fiyat arasındaki farkı görünce tepki gösterirken satıcılar ise maliyetlerde yaşanan artışı öne sürerek zamları savundu.

Banyo tadilatı yapmak isteyen vatandaşlar artan maliyetler karşısında yaptırmama kararı aldıklarını ifade eden esnaf Mehmet Küçük, ürünlere gelen zamlardan dolayı esnaf zarar gördüğünü söyledi.

Küçük,” Banyosunda tadilat yapmak isteyen kişiler çıkan toplam fiyat nedeniyle zorunlu olarak vazgeçerken orta sınıf bir markaya ait klozetin dahi fiyatının 10 bin TL çıkması vatandaşı zorluyor. Büyük yapı marketlerde montaj ve nakliye hariç fiyatlar bu seviyelerden başlarken bu rakama eklenen montaj ve nakliye fiyatları ile rakamlar 7 bin TL’ye kadar çıkıyor. Yine banyo dolabı, duşakabin ve fayans ile beraber ortalama küçük bir banyonun bile tadilat maliyetinin işçilik dahil ortalama maliyeti 40 bin TL’ye dayanıyor. Yapı marketler de fiyatların yüksek olmasından şikâyet ederek herkesin maliyet nedeniyle dükkanlardan elleri boş çıktığını belirtiyor.  Çünkü bir bina yapmak için kapı, pencere, çimento, demir, fayans, tesisat, borular gibi birçok esnafla birlikte çalışılıyor. Fiyatlar artınca müteahhitler bina yapmaya çekiniyor. Birçok inşaat durdurulmuş. Yetkililerden isteklerimiz inşaat malzemelerin vergilerini düşürmeleri ve inşaat sektörüne destek çıkması lazım. Yakıt pahalı olunca da fiyatlar artış oluyor. Böylece birçok sektördeki esnaf zarar görüyor. “