Fed'den yeni hizmet! Hedef kripto paralar mı?

Fed uzun süredir beklenen ödeme sistemi FedNow'u kullanıma sundu. 35 ABD bankada aktif hale getirilen sistem anında ödemeler için geliştirildi ve blok zincirine rakip olabileceği düşünülüyor.

Tarih: 21.07.2023 15:48
Fed

FedNow, erken benimseyen 35 banka ve 16 ödeme hizmeti sağlayıcısıyla kullanıma giriyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası Federal Reserve (Fed) anında ödemeler için yeni sistemin yayında olduğunu duyurdu.

"Her boyuttan" bankaların ve kredi birliklerinin kaydolmasına ve "müşterileri için yılın herhangi bir gününde, günün herhangi bir saatinde anında para transferi yapma" aracını kullanmasına olanak tanıyan FedNpw için Fed Başkanı Jerome Powell, "Federal Rezerv, FedNow Hizmetini önümüzdeki yıllarda günlük ödemeleri daha hızlı ve daha uygun hale getirmeye yardımcı olmak için kurdu. Zamanla, daha fazla banka bu yeni aracı kullanmayı tercih ettikçe, bireylere ve işletmelere sağlanan faydalar, bir kişinin hemen maaş çeki almasını veya bir şirketin bir fatura ödendiğinde anında fonlara erişmesini sağlamayı içerecektir." dedi.

ABD Hazine Bakanlığı Mali Hizmet Bürosu ve erken benimseyen 35 banka ve kredi birliğinin sistemi kullanmaya hazır olduğunu ve 16 hizmet sağlayıcının ödeme işlemlerini desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

Basın açıklamasında, "Tamamen kullanılabilir olduğunda, anında ödemeler, tüketiciler ve işletmeler için fonlara hızlı erişimin yararlı olduğu veya tam zamanında ödemelerin banka hesaplarındaki nakit akışlarını yönetmeye yardımcı olduğu gibi önemli avantajlar sağlayacaktır. Örneğin, bireyler maaş çeklerini anında alıp aynı gün kullanabilir ve küçük işletmeler nakit akışlarını işlem gecikmeleri olmadan daha verimli bir şekilde yönetebilir." denildi.

NE AMAÇLANIYOR?

Sistem, banka ve kredi birliği müşterilerinin finansal kurumlarının mobil uygulaması, web sitesi ve diğer arayüzleri aracılığıyla hizmete kaydolarak hızlı ve güvenli bir şekilde anında ödeme gönderebilecekleri şekilde tasarlandı.

Temelde bankalar arası bir ödeme sistemi olan FedNow Hizmeti, Fedwire ve FedACH dahil olmak üzere eyaletlerdeki Fed şubelerinin diğer ödeme hizmetleriyle birlikte çalışacak.Fed, yeni hizmetin lansmanının bir parçası olarak ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler) konusundaki tartışmalı konu nedeniyle halkın tepkisini önlemek amacıyla, FedNow Hizmetinin CBDC'lerle hiçbir ilişkisi olmadığını açıklayan bir Twitter gönderisi yayınladı.Merkez Bankası, "FedNows Hizmeti dijital para birimiyle ilgili değil" dese de finans dünyasında farklı tartışmalar dönüyor.
KRİPTO PARA EKOSİSTEMİNE RAKİP OLABİLİR Mİ?

Fed, FedNow hizmetinin lansmanının, Nisan ayının ilk haftasında başlaması planlanan hizmet için katılımcıların resmi sertifikasyonunun ardından Temmuz ayında gerçekleşeceğini resmen duyurmuştu.

Blok zincir operatörü Tassat, Fed'in, FedNow'u dijital dolar veya dolar destekli stablecoin'e alternatif olarak geliştirdiğini belirterek, müşteriye yönelik bir uygulama programlama arayüzü (API) aracılığıyla FedNow için işletmeler arası bir rampa görevi göreceğini söylemişti.  HABER MERKEZİ