FİRMALAR YAZICILARIN FİYATLARINI ARTIRIYOR

Yazıcıların yurt dışından pahalı gelmesi esnafı rahatsız ediyor.

Tarih: 22.06.2023 20:38 Güncelleme: 22.06.2023 20:46
FİRMALAR YAZICILARIN FİYATLARINI ARTIRIYOR

www.erzurumgunebakis.com/ Berivan POLAT

 Yazıcılar artık evlerden tutup devlet dairelerine kadar her yerde. 

Yazıcıların insanların teknolojik hayatında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen GBC Kartuş-Toner Dolum işletmecisi Metin Sevinç, eskiden bir toner fiyatına bir yazıcının alındığını ancak durumun şu an da öyle olmadığını dile getirdi.

Sevinç,” Bu pasajda uzun yıllardır, 2005 yılından beri esnaflık yapıyorum. Babadan oğula geçen bir dükkândır burası. Bizim işlerimiz dönemsel olarak devam ediyor. Bazen artıyor bazen çok azalıyor, sürekli bir devamlılık söz konusu değil ama genel durumumuz iyi diyebilirim. Bildiğiniz üzere artık neredeyse her evde bir bilgisayar var. Bilgisayarın yanında da yazıcılarda var. Bilgisayar insanların üçüncü kolu haline gelmiş durumda. Bu durumda da yazıcılarda insanların hayatında önemli bir yer tutuyor. Bunun yanında devlet dairelerinden neredeyse her odada yazıcı mevcut. Bundan dolayı da kartuşa ve tonere her halükârda çok ihtiyaç oluyor. Bir örnek daha verecek olursak e-fatura yöntemi ile faturaların artık yazıya dökülmesi işlerimizi daha da ilerletti. Kartuş toner tamiri fiyatları ve yenileri arasında çok fazla fiyat farkı vardır. Normalde de bir muadil tonerin tamiri ve dolumu arasında da fiyatlar yüzde 50-60-70 oranında değişiyor. Yazıcılara bakacak olursak, yazıcılar eskiden ucuzdu. Bir toner fiyatına bir yazıcı alınabiliyordu. Ancak günümüzde, şirketler çok fazla kazanamadığı ve yazıcıların kâr marjı düşük olduğu için yazıcıların fiyatlarını artırdılar. Dolumları zorlaştırdılar ama tabi dolum zorlaşsa da bunun da bir alternatif çözüm yolu var. Örneğin ya muadili çıkıyor ya da dolumu zorlaştıran problemler çözülüyor. Bu gibi yollar çözümleri artırabiliyoruz.” 

“Sıfır malların fiyatı yurt dışı kaynaklı olduğu için aldı başını gitti.”

İş yerine çay ve şeker haricinde gelen her malın dolar üzerinden geldiğini belirten Sevinç, sıfır piyasa mallarla ikinci el malların arasında uçurum oluştuğunu söyledi. 

Sevinç,” İş yerimize çay ve şeker haricinde gelen her ürün en küçük vidasından yazıcısına kadar her şey dolar üzerinden geliyor. Dolar bildiğimiz üzere gün geçtikçe artmaya devam ediyor ve doğal olarak bizim ürünlerimize de yansıyor. Ancak satacağımız zaman hemen yansıtamıyoruz. Biz ürünü aldığımız mal sahibi dolar artışını bize hemen yansıtıyor ama biz hemen yansıtamıyoruz. Bu bizim için problem teşkil ediyor. Satışlarımız da internet üzerinden Türkiye geneline satış yapmaktayız. Bu yönden işlerimiz iyi yönde ilerliyor. Her zaman işimizi iyi yapıp kaliteden ödün vermemeye çalışıyoruz. Bu yüzden çok müşterimiz var. Erzurum’un kartuş-toner dolum yeri olarak en çok bilinen yerlerinden birisiyiz. Fiyatlarımıza gelince ikinci el ve sıfır piyasa malları satıyoruz. Sıfır piyasa mallar ile ikinci el ürünler arasında uçurum kadar fark olabiliyor. Sıfır malların fiyatı yurt dışı kaynaklı olduğu için aldı başını gitti. Örneğin bir mal eskiden yurt dışından 100 dolara geliyorsa şu an 150-160 dolara geliyor. Çok çeşitli marka olduğu için fiyatlar da markaların kalitesine göre değişiyor. 2 binden başlayan fiyatlar 15-20 bine kadar çıkabiliyor."