“FIRSATÇILIK YAPIYORLAR!”

Fatura kesme farkındalığı nasıl? İş yerlerinde artık neden eskisi kadar fatura kesilmiyor?

Tarih: 29.08.2023 17:25
“FIRSATÇILIK YAPIYORLAR!”

www.erzurumgunebakıs.com / İhsan Kumru 

Fatura kesme farkındalığı nasıl? İş yerlerinde artık neden eskisi kadar fatura kesilmiyor?

Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Şimşek Pınar, Günebakış Gazetesi’ne konuştu.

Alışverişlerin artık nakit üzerine yapılmadığını ifade eden Başkan Akpınar, bunun nedeninin kredi kartlarının kullanımının artmasından dolayı olduğunu söyledi. KDV oranlarının sıkıntılarından bahseden Başkan Akpınar açıklamalarına şöyle devam etti:

“Alış verişler artık nakit üzerine yoğun olmadığından dolayı faturalar eskisi gibi hemen kesilmiyor. Ancak alışverişten sonra da olsa fatura kesiliyor. Kredi kartları, pos cihazları, banka uygulamaları üzerinden sanal da olsa ödemeler yapılıyor. Ancak şöyle bir sıkıntı vardır: KDV oranları değiştiği zaman KDV oranlarına uyulmuyor. Bunun en büyük örneklerinden birisi marketlerde ki hijyen maddelerinde görülür. Yüzde 1 ile hiç düzelmeyen marketler hâlâ vardır. Hal bu ki ürünlerin oranı yüzde 10’dur. Marketler ürünlerin fiyatlarını yüzde 10 KDV oranı ile düzeltmişler, vatandaştan yüzde 10 ile alıp devlete olan vergilerini yüzde 1 olarak ödüyorlar. Başka bir örnek verecek olursak meyve sebze temel gıda maddelerini temin eden üreticiler, devletin vatandaş için uygulamaya koyduğu düzenlemeler vatandaşa yansıtmıyorlar. Devlet önce düzenlemesinde bütün gıda maddelerindeki KDV oranını düşürdü ancak hiçbir lokanta ve market buna uymadı aksine enflasyona uyum sağlamak için fırsatçılık yapıp fiyatlarını artıranlar oldu. Bu etik bir hareket değildir.” 

“KENDİ KENDİMİZİN DENETÇİSİ OLMALIYIZ”

“Ülkemizde mevcut enflasyon vergi vermemekle değil vergilerimizi tam vermekle önlenebilecek bir ekonomik olaydır. Herkes kendi üzerine düşen vergi ödevini iyi yaparsa, enflasyonumuz da bir o kadar geriye çekilecektir ve gelecek nesilleri böylece koruyabilir ve yönlendirebiliriz. Piyasa kontrolünde ki en büyük rolü kendimiz oynamak zorundayız. Biz kendi kendimizin denetçisi olmak zorundayız. Bu işi belediyeler de yapabilir. Ancak rüşvet iddialarının ardı arkası kesilmez.”