Fotoğrafçılık kursuna ilgi büyüyor

Erzurum Yakutiye Halk Eğitim Merkezi bünyesinde verilen Fotoğrafçılık kursuna olan ilgi, gün geçtikçe büyüyor. Her yaş grubundan kursiyere eğitim veren merkezde en büyük ilgiyi “Fotoğrafçılık Kursu” görüyor.

Tarih: 07.03.2023 13:20 Güncelleme: 08.03.2023 11:50
Fotoğrafçılık kursuna ilgi büyüyor

Talha KOCA

Erzurum’da Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Halk Eğitim Merkezleri’nin verdiği eğitim ve kurslar hız kesmeden devam ediyor. Her yaş grubu için verilen eğitimler, kursiyerlerin isteklerine yönelik kendilerini geliştirmek adına ve beklentilerini karşılamaları doğrultusunda veriliyor. Yıl içerisinde 3749 farklı, ücretsiz eğitim ve kurs veren kişisel gelişim merkezlerinde en büyük ilgiyi de ‘Temel ve Dijital Fotoğrafçılık Eğitimi’ görüyor. Özellikle eğitim gören vatandaşların mesai tatilleri olan hafta sonlarında verilen kurs, yaklaşık 25 kişilik kursiyer kadrosuna yönelik veriliyor. Cumartesi ve Pazar günleri öğle saat 12’de başlayan eğitimler akşam saatlerine kadar devam ediyor. Genellikle uygulamalı şekilde işlenen dersleri kursta bulunan her yaş grubu vatandaşlar büyük ilgi ve alakayla takip ediyor. 

Sosyal Medya üzerinden ve çeşitli mecralardan vermiş olduğu ilan ve duyurularla gereken kursiyer sayısını doldurarak, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bu özel kursların açılmasına aracılık eden ve aynı zamanda fotoğrafçılık adına tüm eğitimleri veren kurs hocası Osman Yakıcı “Fotoğrafçılık çok eğlenceli bir iş! Uzun zamandır hafta sonları bu alanda kurs vermekteyim. Katılım oranı da yüksek diyebilirim. Kursumuzu hafta sonları, öğrencilerimizin boş vakitlerinde veriyoruz. Cumartesi günleri teorik olarak verdiğimiz eğitimler, Pazar günleri uygulamaya yönelik verilmekte. Kurslara katılanlar genellikle uygulamaya yönelik eğitim yapılmasından yana ama işin teoride olan 3 ana konusu da var. Doğru kabul ediyoruz, fotoğrafçılık teoriden çok uygulama ile öğrenilen bir iş ama teori yönünü tamamlamadan da uygulamaya geçemiyoruz. Bunun için 1 gün teorik, 1 günde uygulamalı şekilde derslerimizi işliyoruz. Teori tamamlandıktan sonra genelde sokaklarda ve arazilerde çekimler gerçekleştirmekteyiz.” dedi.

HERKES BAKAR AMA HERKES GÖREMEZ!

Hafta sonları verilen 4’er saatlik eğitimlerle toplamda 200 saati tamamlayan ve başarılı olan kursiyerlerin sertifika aldığı kursta eğitim veren yılların fotoğrafçısı Yakıcı “Kursa katılım gösteren kimi vatandaşlar sertifika almak için geliyor ama işi bilmedikten sonra sertifika almanın da bir anlamı yok. 200 saat boyunca eğitime katılıp da sadece zaman geçirenler için söylüyorum eğitim sonunda almış olunan sertifikaların bir anlamı yok. Deklanşör yerini bilmedikten sonra ISO, enstantane ve diyaframın ne olduğunu anlamadıktan sonra sertifikam var dense ne olur. Alt tarafı bir kâğıt parçası! Amaç işi öğrenmek ve uygulayabilmek. Sonuç olarak fotoğraf çekmek bir sanattır. Anlatmak istediğin durumu fotoğraf çekerek hiçbir açıklama yapmadan akıllara getirtebiliyorsanız, sanatçı olmuşsunuzdur demektir. Mesela kurslara katılarak kendini çok iyi geliştiren kursiyerlerimiz var. Biz burada herkesin baktığı ama herkesin göremediğini görmeye ve anlamaya çalışıyoruz. Sonuçta herkes bakar ama herkes göremez! İyi bir fotoğraf sanatçısı da bunu görebilendir.” diye konuştu. 

RESİM DEĞİL, FOTOĞRAF...

Derslerde verilen eğitimlerde şaşırarak fotoğrafa resim diyenleri anında uyararak düzelten ve kursiyerleri kahkahalara boğan Fotoğrafçılık Kursu katılımcılarından ve aynı zamanda Güzel Sanatlar Resim Bölümü mezunu Hakan Demir “Fotoğraf makine yoluyla hazır bir şekilde çekilen ama resimde en ince ayrıntısına varanda dek fırça, boya ya da kalem aracılığıyla saatlerce çizilen bir eserdir. Bunları ayırt etmeliyiz ve ona göre karşılığında verilen terimi kullanmalıyız. Aradaki bu fark unutulmamalı!” dedi.

DERNEĞİNİ KURSİYERLERE AYIRDI

Aktif bir şekilde kursa katılım göstererek ve teori kısmında verilen eğitimlerin, Pazar günlerinde uygulamalı çekimler sonrası Halk Eğitim Merkezleri kursiyerlerini derneğinde ağırlayan ve yöneticisi olduğu Oltulular Derneği’ni Fotoğrafçılık Kursu öğrencilerine tahsis eden ve aynı zamanda da bu kursta eğitim görenlerden Hakan Demir “Pazar günleri uygulama sonrasında ki eğitimleri daha iyi kavrayıp anlayabilmek için derneğimizde sohbet havası içerisinde vakit geçirebilmek adına  derneğimizin toplantı salonunu Pazar günleri eğitimleri sonrası, kursumuz için ayırdık. Sonuçta eğitim için elimizi taşın altına koymalıyız” dedi.