Geçmişten geleceğe işlenen nakışlar

Erzurumlu kadın dikiş nakışçılar, Erzurum yöresine ait olan çeyiz geleneğini ve dantel işlemeciliğini nesilden nesille aktarıyorlar.

Tarih: 01.03.2024 23:42 Güncelleme: 02.03.2024 02:06
Geçmişten geleceğe işlenen nakışlar

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Canlı cansız veya geometrik birçok figürün süsleme amaçlı olarak değişik eşyaların zeminlerine işlenmesi ile elde edilen ve bir süsleme şekli olan nakışlar; işleme teknikleri, iğneler, coğrafi özellikler, estetik değerler, sosyal ve ekonomik şartlar doğrultusunda yüzyıllardır değişiklik göstererek günümüze kadar ulaşırken, özellikle Erzurum’da kadın dikiş nakışçılar bu geleneğin bozulmaması için, anneannelerin, babaannelerin ve annelerin çeyiz sandıklarında bulunan nakışları gelecek nesillere aktarılması için yeniden işleyerek sanatlarını icra ediyorlar. 

Geçmişten Günümüze kadar

Geçmişte, giysilerde yaka, yaka çevresi, kol ağzı, cep kenarları ve etek ucu gibi basit teknikler ile başlayan nakış geleneği Erzurum yöresinde çeyiz geleneği haline gelip dantel işleme olarak günümüze kadar ulaşıyorken, çeyiz geleneğinin devam etmesi için sandıklarda bulunan işlemlerin, iğne oyalarının, antikaların, kanaviçelerin ve dantellerin yapısı bozulmadan kadınlar tarafından günümüz modasına uygun bir şekilde yeniden işleniyor. 

Günümüzden geleceğe 

Erzurum’da bu geleneği devam ettiren kadınlar arasında olan, ev hanımı ve iki çocuk annesi Sema Özdemir, 4 yıl önce eşinin ve devlet desteği ile açmış olduğu işletmesinde eski nakışları günümüz modasına uygu bir şekilde işleyerek evlenecek olan kişilerin çeyizlerinde yer edindirirken, bu geleneğin devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmasına “sandıklarda kalan işlemeleri yeniden işleyerek geri dönüştürüyoruz” diye başlayan Özdemir, hem Erzurum’a özgü olan bu kültürün devam etmesi, hem de gelecek nesillerin ilmek ilmek işlenen ürünleri görmeleri ve kullanmaları adına böyle bir girişimde bulunduğunu belirtti.  

Ayrıca Erzurum’da Bayan Terzinin az olması nedeniyle terzilik yaptığını da belirten Özdemir, bundan 4 yıl önce açmış olduğu işletmesinde, Erzurum’da çeyiz geleneğinin devam etmesi nedeniyle sayısız kişiye hizmet verdiğini aktardı.