Geleneksel hacamat yöntemine talep artıyor

Kandaki toksinleri vücuttan atan, kan dolaşımını hızlandıran, kılcal damarlardaki kirli kan için gerçekleştirilen ve kan damarlarındaki tıkanmaları açmak için kullanılan hacamat yöntemi Erzurum’da yoğun ilgi görüyor.

Tarih: 09.03.2024 23:15 Güncelleme: 11.03.2024 13:08
Geleneksel hacamat yöntemine talep artıyor

www.erzurumguneabkis.com/ Sedanur Bingöl 

Erzurum'da sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla "Sağlık Kabini" adında işletme açarak yeni bir girişim başlatan ve hastaların hastanelerde sıra beklemesini önleyerek daha hızlı ve konforlu bir sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan Hatice Umay Cinisli, işletmesinde geleneksel yöntemlerden olan hacamat uygulamasına da yer vererek hizmette sınır tanımıyor. 

Cinisli, Geçmişten günümüze kadar fıkıh kitaplarında diğer tedavi yöntemleri gibi hacamatın da mubah olan bir tedavi yöntemi olması ve Hz. Peygamberin de kendisine yaptırıp, ümmetine ise tavsiyede etmesi üzerine insanların yoğun ilgi gösterdiği veya sıklıkla talep ettiği bir tedavi yöntemi olduğunu ifade ederken, çoğunlukla tercih edilen bu yöntemin bel fıtığı, boyun fıtığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığının altını çizerken, şehrimizde ise vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini aktardı. 

Ayrıca yediğimiz, içtiğimiz gıdaların içerisinde bulunan ağır metallerin sırtta birikmesiyle ortaya çıkan rahatsızlığı gidermek ve kan dolaşımını hızlandırmak için de hacamat uygulamasının yapıldığının altını çizen Cinisli, sırtta biriken durağan kanın alınmasıyla vücut direncinin hızlandığını, uyku veya depresyon gibi bozuklukların normale döndüğünü vurguladı. 

“Hacamatın belirli günleri var”

Cinisli, Hacamat uygulamasının hicri ayın 17,19 ve 21. Günlerinde tavsiye ediliyor olması şehrimizde bulunan kişiler için önem arz ettiği için özellikle Pazar, pazartesi, Salı ve perşembe günleri uygun zaman olarak nitelendirilerek bu günleri takip ederek gelen hastalarımız var. Ancak bu günler dışında veya haftanın istediği herhangi bir günüde tedavi amaçlı gelen hastalarımızda oluyor” söylemlerinde bulunurken, Hacamatın 4 ila 6 seans arasında devam eden bir tedavi süreci olduğunu belirterek, 3 ay 3 ayda 3 kez yaptırıldıktan sonra 6 ayda 1 yaptırıp daha sonra ise yılda bir kez yaptırılabilir” diye konuştu. 

Hacamattan önce veya sonra beslenme nasıl olmalı? 

Cinisli, “hacamat öncesi ve sonrası hayvansal gıda tüketmemek gerekiyorken, kan dolaşımını hızlandırmak için protein ağırlıklı beslenmek gerekiyor. İlk 15 dakika yürüyüş çok önemli olmakla birlikte 2 saat kadar bir şey yenilip içilmemeli. İki saat sonra ise ilk olarak sirkeli su veya bal şerbeti tüketilebilir” ifadelerini kullanırken, kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi hayvan etleri yerine tahıllar, kuru baklagiller, sebzeler ve meyveler gibi bitkisel kaynaklı besinlerin tüketilmesini önerdi.