Geleneksel yöntemler öğrenciyi yanlış yönlendiriyor

Üzerinde çalışılması gereken dersi ve ilgili konuyu kendi planları doğrultusunda günlere ve saatlere bölerek bir tür çizelge hazırlayan eğitimciler öğrencileri yanlış yönlendiriyor.

Tarih: 26.02.2024 16:06 Güncelleme: 27.02.2024 12:27
Geleneksel yöntemler öğrenciyi yanlış yönlendiriyor

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur Bingöl

Profesyonel olarak bireysel danışmanlık, yetişkin danışmanlığı, çocuk/ergen danışmanlığı ve kariyer danışmanlığı gibi birçok alanda danışmanlık hizmeti veren Psikolojik Danışman Yavuz Aktepe, Üzerinde çalışılması gereken dersi ve ilgili konuyu kendi planları doğrultusunda günlere ve saatlere bölerek bir tür çizelge hazırlayan eğitimcilerin öğrencileri yanlış yönlendirdiği hakkında görüşlerini ifade etti.

Konuşmasına, “hazır kalıp formlarından ve çalışma programlarından kopmamız gerekiyor” diyerek başlayan Aktepe, öğrencilere aynı ders çalışma programlarının veriliyor olmasının günümüzde yapılan en büyük yanlışlar arasında olduğunu belirtti. 

Aktepe, “günlük, haftalık veya aylık olarak hazırlanan geleneksel ders çalışma yöntemlerinden uzaklaşmamız gerekiyor çünkü çalışma programı çok özgündür ve günden güne, saatten saate göre değişir” söylemlerinde bulunurken, çocuğun o an içerisinde bulunduğu duygu tahmin edilemeyeceği için ders çalışma program saati belirlenemez” diye konuştu. 

“Programlarda çocuğun duyguları göz ardı edilemez”

Çocuğa verilen ders çalışma programında, ders çalışması için belirlenen sürede çocuk belki annesiyle veya babasıyla o gün içerisinde yaşadığın sorunları paylaşmaya ihtiyacı varken, ders çalışmaya zorlanmasının verimli olmayacağını vurgulayan Aktepe, “çocukların ihtiyacı olan iletişim ortamı veya dinlenme alanı, çocuktan bağımsız olarak ayarlanıp belirli saatlerle sınırlanması doğru bir yaklaşım değil çünkü çocuk belki çalışması için belirlenen saate kendini iyi hissetmiyordur veya gün içinde yaşadığı bir problemi ailesine anlatmak istiyordur ancak ders çalışma saati olduğu için ailesi onu dinlemez ve çocuğun ihtiyaçlarını göz ardır eder. Çocuğun ihtiyaçların, çocuğun duygularını göz ardı edemeyiz. Yine belki çocuk zihinsel olarak kendini çok hazır hissediyor tam ders çalışma modunda ve zihin dalgaları buna çok elverişli ama ders çalışma programında dinlenme saati yazdığı için ne yapıyor, zihinsel sinyallerinin zihinsel dalgalarının en aktif yayınlandığı saatlerde televizyon izliyor. 

“Çocukları bireysel olarak değerlendirmek gerekiyor”

Aktepe, “çocukları bireysel açıdan, çocuk açısından değerlendirebilmek gerekiyor çünkü ders çalışma programı saat saat planlanamaz. Saat saat planlanan bir ders çalışma programı artık geçmişte kaldı ve bu yöntemden artık uzaklaşıp daha modern, daha çağdaş, daha hümanist-insancıl programlara ihtiyacımız var. Görsel öğrenmeye sahip çocuk ile işitsel öğrenmeye sahip çocuk aynı olmadığı gibi aynı hızla da öğrenemez. Dolayısıyla bunlara dikkat ederek o çocuğun bireyselliği ön planda tutulmalı” diye konuştu.