GELİN KOÇU GELENEĞİ ASIRLARDIR YAŞATILIYOR

Gelin adaylarına “süslenmiş kurbanlık koç gönderme” geleneği günümüzde hala yaşatılıyor.

Tarih: 22.06.2023 20:25 Güncelleme: 22.06.2023 20:45
GELİN KOÇU GELENEĞİ ASIRLARDIR YAŞATILIYOR

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan KUMRU

Erzurum’da evlenen erkek damat adaylarının Kurban Bayramlarında gelin adaylarına bayram hediyesi olarak koçboynuzuna takılan bileziğin fiyatı 8 bin TL’den başlıyor. 

Erzurum'da asırlardır kurban bayramı arifesinde, hali vakti yerinde olanların koç göndermeleri âdeti günümüze kadar sürdüğünü ifade eden Kuyumcu Arif Aktaş, gönderilecek koçun boynuzları boyandığını, süslendiğini ve sırtına gelin adayının kendisine elbise yaptırması için kumaş bağladıklarını söyledi. 

Aktaş, “Erzurum'da asırlardır kurban bayramı arifesinde, hali vakti yerinde olanların koç göndermeleri âdeti bulunuyor.  Bu geleneğimiz genelde Erzurum ve ilçelerinde uzun yıllardır devam eden bir geleneğimizdir. Erzurum'da yaşayanların evlilik aşamalarının en önemlilerinden birisi de geline kurban bayramında koç gönderilmesidir. Burada öncelik aşamasında gelin koçu titizlikle seçiliyor. Hatta bazen koçun boynuzlarının uzunluğu boynundaki altın bilezikten daha değerli olabiliyor. Gönderilecek koçun boynuzları boyanır, süslenir, sırtına gelin adayının kendisine elbise yaptırması için kumaş bağlayanlar olduğu gibi renkli tül, kilim, seccade gibi örtüler de bağlanıyor. Alnına veya boynuna bir beşli veya altın bilezik takılıp emin bir kimseyle gönderilmesi sağlanıyor. Bayram arifesinde yeni evlenen çiftler koçun boynunda bilezik getirme geleneği günümüzde hala devam eden bir gelenektir. Her bütçeye uygun bilezikle beraber koçun boynunda ve koçun alnına bir şekilde takılarak gelinlere veya o gün için bayram hediyesi olarak bu geleneği yaptırıyorlar. Bileziklerimiz genelde her bütçeye ve kişinin kendi bütçesine uygun bileziği her gramda talep ediyor ve bizde her bütçeye göre satışlarını yapıyoruz. Daha sonrasında vatandaş düğün veya düğünden önce nişanda topladıkları bilezikler, bayramda gelen bütün bilezikler toplanıyor ve toplandıktan sonra ya Erzurum burmasıyla kalınlaştırılarak ya da başka farklı bileziklerle değiştiriliyor. Bu geleneğimiz Erzurum’a özgü bir gelenektir. Kurban bayramlarında genellikle gelinlere bir koçla birlikte bilezik hediyesi gönderiyorlar.” dedi