Gelir Vergisi’ndeki adaletsizlik

Türk Harb iş sendikası Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi Murat Tamcahan, milyonlarca çalışan büyük bir gelir vergisi adaletsizliğinin mağduru olduğunu söyledi.

Tarih: 16.01.2024 15:43
Gelir Vergisi’ndeki adaletsizlik

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Türkiye’de ücretli çalışanlar üzerinde ağır bir vergi yükü bulunduğu ifade eden Türk Harb iş sendikası Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi Murat Tamcahan, Gelir Vergisi’ndeki adaletsizliğin bir an evvel çözüme kavuşmasını talep ettiklerini dile getirdi. 

Tamcahan, "Milyonlarca çalışan büyük bir gelir vergisi adaletsizliğinin mağduru. Biz toplu iş sözleşmelerinde ne kadar yüksek oranda artış sağlarsak sağlayalım, adaletsiz vergi düzeni kazanımlarımızı alıp götürüyor. TÜRK-İŞ olarak, 2024 yılında birinci gündem maddemiz vergide adaletin sağlanması olacak. İşçiler, kıdem tazminatı konusunda bir bütün olarak nasıl kararlı duruş sergileyerek sonuç aldıysa, vergi adaleti konusunda da aynı kararlı duruşu sergilemeli ve mutlaka adil bir sonuca ulaşmalıdır.  Ülkemizde gelir dağılımı hızla bozuluyor. Düşük ücretler, enflasyon nedeniyle her gün daha fazla geriliyor. Bir yandan tüm ücretler resmi enflasyona endekslendi. Ama enflasyon doğru ölçülmüyor ülkemizde. Diğer taraftan da ülkeyi yönetenler, hükümetin sözcüleri, enflasyonun nedeni olarak ücretlerdeki artışı gösteriyorlar.  Biliyoruz ki vergide adalet olmadan gelirde adalet olmaz. Türkiye’de ücretli çalışanlar üzerinde ağır bir vergi yükü bulunmaktadır. Yılın başında aldığımız net ücret vergi kesintileri nedeniyle ilerleyen aylarda giderek azalmaktadır. Türkiye’de vergi alanında yapılacak reform ancak ücretliler aleyhine var olan adaletsiz yapının değiştirilmesiyle mümkün olacaktır. Bugün ülkemizde uygulanan vergi politikaları nedeniyle, işçiler üzerindeki ağır bir vergi baskısı bulunuyor. İşçinin eline geçen net ücret, vergi kesintileri nedeniyle, yılbaşına göre geçen sürede giderek geriliyor. Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak gelir ve servet elde edenler, topluma karşı yükümlülüklerini yerine getirmeli ve kazançları oranında vergi ödemeleri sağlanmalıdır. İdeal bir vergi sistemi sosyal devlet ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde olmalıdır. Ekonomide sağlanan değerin daha adaletli paylaşılması ancak bu şekilde mümkün olur.   Hiç adil ve sürdürülebilir olmayan, emekçilerimizin zorlaşan yaşam koşullarında daha da ezilmesine sebep olan Gelir Vergisi’ndeki adaletsizliğin bir an evvel çözüme kavuşmasını talep ediyoruz! Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın!”