Genç yazar Gülten Kartal ile edebiyat söyleşisi

.

Tarih: 05.08.2022 21:22
Genç yazar Gülten Kartal ile edebiyat söyleşisi

Devrim AKTÜRK

Erzurumlu olan ve Eskiyor Ama Eksilmiyor isimli kitabın yazarı olarak okurlarca tanınan genç yazar Gülten Kartal ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Erzurumlu genç yazar ve şair Gülten Kartal çıkardığı Eskiyor Ama Eksilmiyor isimli şiir kitabı hakkında gazetemize söyleşide bulundu. Edebiyat çalışmalarına merak salan ve aynı zamanda çıkardığı şiir kitabıyla ilgileri üzerine çeken Kartal, okurlarından olumlu eleştiri almaya devam ettiğini söyledi.

İşte, genç yazar Gülten Kartal ile yaptığımız söyleşide dikkat çeken başlıklar.

“BİZ GENELDE OKUDUĞUMUZ KİTAPLARIN, YAZARLARIN YAŞANTISINA MERAK DUYARIZ”

Devrim AKTÜRK: Bir yazar olarak, hangi yaş grubu ya da hangi kitle sizi saha çok tanıyor ve eserlerinizi okuyor?

Gülten KARTAL: Yaş olarak 25 yaş ve üstü grubundan daha çok dönüş alıyorum. Bazen bir sahafta karşılaşıyorlar kitapla, bazen bir sanat okulundaki kütüphaneden, tabi sosyal medyanın etkisi büyük sadece bunları yazan biri şuan nasıl hissediyor acaba diye merak edip arayışa girenler olmuştur. Biz genelde okuduğumuz kitapların, yazarların yaşantısına merak duyarız.

“BİR ŞEYİ BAŞARMAK İSTİYORSANIZ, O ŞEYLE İLGİLİ OLUMLU CÜMLELER KURUN”

Devrim AKTÜRK: Genç yazar adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Gülten KARTAL: Yazdığınız şey kurgu da olsa, önce hissedin daha sonra duygularınızla şekil verin ve en son kavramlarla süsleyin. Ve şüphesiz yazmak için çok okumak ve hislerine önem vermek değerli etkenlerdir. Ve yöntemi de zihnini kontrol altına alabilmek inanıyorum ki zihnini kontrol edebilen tüm yaşamı kontrol eder. Bir şeyi başarmak veya yaşamak istiyorsanız, o şeyle ilgili olumlu cümleler kurun ve gerçekleşmiş kabul edin ben bunun gizemini keşfettim sizde deneyin. Negatif insanları, duyguları, cümleleri hayatınızdan çıkarın.

“BEN BİR YERLERİ KEŞFETMEKTEN ZİYADE, BİR SOKAKTA OTURUP İNSANLARI İZLEMEK İSTEMİŞTİM”

Devrim AKTÜRK: Türkiye’yi gezmeye gayret gösteren bir yazar olarak tavsiye edeceğiniz şehirler hangileridir?

Gülten KARTAL: İlk olarak İstanbul’u  tavsiye ederim. Mutlaka insanların başlangıç olarak oradan başlamasını isterim. Ama herkesten farklı bakarak, her şeyi görüp, şahit olup, deneyimledikten sonra küçük şehirlerdeki güzelliği gizli kalmış anıları keşfetme heyecanı daha ağır basar. ikinci şehir olarak Diyarbakır derim. İki şehir arasındaki oluşan o uçurumun insanlardan mı kaynaklı, tarihten mi kaynaklı olduğunu düşünüp durursun. Farklılıkları karşı karşıya getiren kültürel ve sosyal yapıları, insanlar üzerindeki etkisi her iki şehirde de. Ben bir yerleri keşfetmekten ziyade, bir sokakta oturup insanları izlemek istemiştim. Diğer gittiğim şehirlerde güzel bir yer ve güzel yemek yapan bir yerlerin arayışına giriyordum. Bir müddet sonra bir de Van, burası da insanların yüzlerindeki o yumuşak görünüm beni çok etkilemişti. Herkesin yüzünde aynı his vardı sanki.

“BU HAYATI CENNETE ÇEVİRMEK BİZİM ELİMİZDE”

Devrim AKTÜRK: Peki, en büyük hayaliniz nedir?

Gülten KARTAL: En büyük hayalim bir gün sokakta yaşayan tek bir çocuk dahi görmemek, evsiz kimsenin kalmaması ve annesiz-babasız, sevgisiz büyüyen çocuklara sarılmak. Onları mutlu etmek, güvende hissettirmek. Bunlara nasıl erişilir, nasıl mümkün olur bilmiyorum ama gönüllü olarak bu tür yerlerde bulunmak istiyorum. Belki bir gün bunu sağlayacak imkanda kişiler olur, okur bu yazdığımı ve bana bu koşulları sağlar. Çünkü bu hayatı cennete çevirmek bizim elimizde.