Genç yazar ve tiyatro oyuncusu Fırat Aksoy ile söyleşi

Son dönemlerde çıkarttığı Pusat ve Şifreci 1 – İsrail kitaplarıyla ön plana çıkan yazar ve tiyatro oyuncusu Fırat Aksoy ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Tarih: 30.03.2022 18:24
Genç yazar ve tiyatro oyuncusu Fırat Aksoy ile söyleşi

Devrim AKTÜRK

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi olan, aynı zamanda 40’ın üzerinde tiyatro oyunu oynayıp, 30’unu bizzat tek başına yöneten ve son dönemlerde çıkarttığı Pusat ile Şifreci 1 – İsrail kitaplarıyla ön plana çıkan yazar ve tiyatro oyuncusu Fırat Aksoy’la bir söyleşi gerçekleştirdik. Kendisi son dönemlerde internet dizisi çekmek istediğini belirtirken, yapacağı çalışmalarla gençlere örnek bir insan olmak istediğini söyledi. İşte, röportaj haberimizde dikkat çeken başlıklar.

 

“1996 TARİHİNDE TİYATRO İLE TANIŞTIM”

Devrim AKTÜRK: Kendinizden bahseder misiniz?

Fırat AKSOY: 1980 tarihinde doğdum. İlk, orta ve liseyi bitirdikten sonra Kafkas Üniversitesi İşletme Bölümü okudum ve halen Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisiyim. İlk eserime ise ta ortaokulda tek kişilik bir Çanakkale Oyunu yazarak başladım. 1996 tarihinde tiyatro ile tanıştım ve 40’ın üzerinde oyun oynayıp, 30’unu bizzat yönettim. Herdem Yayınevi’nden iki eser çıkardım. Bu yayınevinde Pusat ve Şifreci 1, İsrail 2, Filistin 3 diye seriler çıkaracağım.

 

“EN İYİ ESERELR, DÜŞÜNÜRKEN MEYDANA GELMEKTEDİR”

Devrim AKTÜRK: Yazarken ne düşünüyorsunuz?

Fırat AKSOY: Yazarken tek düşündüğüm şey, ben olsam olayı yaşarken nasıl davranırdım, bu konuyu, karakteri ve hikayeyi kolaylaştırmam için hangi yöntemi denemeliyim, diye kendi kendime sormamdır. Keza bu durum karakter içeriğini ve tamlamasını da basitleştiren bir diğer önemli etkendir. En iyi eserler, düşünürken meydana gelmektedir.

 

“BEŞİ BİR YERDE ADLI BİR DİZİYİ ÇEKMEYİ DÜŞÜNÜYORUM”

Devrim AKTÜRK: Sadece kitap yazmayıp, tiyatro ve sinemayla da ilgileniyorsunuz. Bundan da biraz bahseder misiniz?

Fırat AKSOY: 1996 tarihinde tiyatro oyunculuğu ve senaristliği ile tanıştım. Çünkü kendim yazdığım oyunu oynadım. Daha ortaokulda iken, “Lisede Kurşun” ve “Lal” diye iki oyun oynadım. Kafkas Üniversitesi’nde “Faslı” oyunu, Necip Fazıl Kısakürek’in “Bir Adam Yaratmak”, “Reis Bey” oyunları, sonrasında İzmir Balçova Belediyesi’nde tiyatro okulu esnasında Orçun, masat, cidan ve devinim dersleri aldım. Keza aynı yerde “Uğurlar Olsun” diye Uğur Mumcu’nun hayatını oynadım. Erzurum Devlet Tiyatrosu’nda “Bir Delinin Hatıra Defteri”ni 2 yıl oynadım. Nitekim bu oyun tek kişilik oyundu. Hala birçok oyuna imza atıyorum. Dizi olarak da Arka Sokaklar’ın 211. bölümünde oyunculuğu ve kendi internet dizim olan “Eksi 25 Cemal”in yönetmenliğini yaptım. Ek olarak belirtmem gerekir ise, “Beşi Bir Yerde” adlı bir diziyi de çekmeyi düşünüyorum.

 

Devrim AKTÜRK: En çok sevdiğiniz yazarlar kimlerdir?

Fırat AKSOY: Birçok isim var ama bende yeri çok ayrı olan isimler Atilla İlhan, Necip Fazıl Kısakürek, Cenap Şahabettin, Cemal Süreyya, Tolstoy, Dostoyevski, Anton Çehov, Neil Simon, George Orwell’dir.

 

Devrim AKTÜRK: Okumamızı tavsiye ettiğiniz kitaplar var mıdır?

Fırat AKSOY: George Orwell’in 1984 ve Hayvan Çiftliği, Necip Fazıl Kısakürek’in Çile’si, Tolstoy’un Hacı Murat’ı ve İnsan Ne ile Yaşar’ı. Son olarak da Dostoyevski’nin Karamazov Kardeşleri ile Bir Delinin Hatıra Defteri’ni önerebilirim.

 

“OKUMAK, OKUMAK VE İLLE DE OKUMAK. GEZMEK, GEZMEK VE İLLE DE GEZMEK”

Devrim AKTÜRK: Son olarak eklemek istediğiniz?

Fırat AKSOY: Okumak, okumak ve ille de okumak. Bir takvim yaprağı da olsa, bir satır da olsa, okumak gerek. Sonra gezmek, gezme ille de gezmek gerek ama alışveriş için değil, kültür almak için gezmek gerekir.