Gençlik Spor’dan Yetenek Taraması

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, ilkokul 3. sınıf öğrencilerinde yetenek taramasına başladı.

Tarih: 16.02.2024 22:54 Güncelleme: 16.02.2024 23:06
Gençlik Spor’dan Yetenek Taraması

www.erzurumgunebakis.com / Halil İbrahim AKTAŞ

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, bu hafta Palandöken Spor Salonu’nda 3. sınıf öğrencileri ile yoğun bir mesaiye girdi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün, Palandöken Spor Salonu’nda yaptığı yetenek taramaları hakkında yetenek taraması il koordinatörü Celalettin Sağar bilgi verdi. Celalettin Sağar, çocukların burada 8 farklı istasyona girdiğini, çocuklar hakkında bu istasyonlarda elde edilen verilerin bakanlık sistemine girildiğini söyledi. Celalettin Sever, ölçümlerden geçen çocukların öncelikle spora yatkın olup olmadığının tespit edildiğini daha sonrasında ise spora yatkın olan çocukların tekrardan kendilerine yönlendirildiğini ve bu çocuklara tekrardan bir test yapıldığını ifade etti. 

Celalettin Sever, spora yatkın olduğu tespit edilen çocuklara daha sonrasında yapılan testler ile elde edilen verilerden, o çocuğun hangi spora daha yatkın olduğunun verisini elde edildiğini, bu çocukları daha sonrasında yatkın oldukları branşlara yönlendirdiklerini aktardı. Celalettin Sever, yaptığı açıklamada Erzurum’da 2023-2024 yetenek taramasında, 13500 civarında 3. sınıf öğrencisi olduğunu söyledi.

Celalettin Sever Yetenek Taraması İl Koordinatörü:

“Bu sene ilimizde 2023 – 2024 yetenek taramasını 3. sınıf öğrencilerimizle yapıyoruz. Şu anda Erzurum genelinde toplam taramamız gereken 3. sınıf öğrenci sayısı 13.500 civarında. Şu anda Palandöken ilçesinde mevcut 3500 öğrencinin, okul mevcut durumuna göre taramalarını gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden günlük tarama sayımız değişiyor. Çocuklarımız burada tek tek yetenek taramasından geçiyorlar. Yetenek taramasındaki çocuklar, burada 8 farklı istasyondan geçiyorlar. Bu istasyonlar arasında; boy - kilo, esneklik, kulaç oturma yüksekliği, dikey sıçrama, el kuvveti, geriye sağlık topu atma, çeviklik, 20 metre sürat koşusu bulunuyor. Çocuklarımızın hepsini bu istasyonlara sokuyoruz.” 

“Bilgiler, direkt sistem üzerinden bakanlığa gidiyor. Bakanlık, bu parametrelerde çocukların önce spora yatkın olup olmadığına bakıyor, sonrasında da spora yatkın olan çocukları sistem tekrar bize yönlendiriyor, biz de bu çocuklara tekrar antrenman yaptırıyoruz. Bu çocuklar başarılı olduğu takdirde, bakanlık tarafından bu çocuklar yatkın oldukları spor branşlarına yönlendiriliyorlar.”

“Mesela bir aile, çocuğunu basketbola yazdırmış, bizim yaptığımız yetenek taramaları sonrasında elde edilen verilerde çocuğun voleybola daha yatkın olduğu tespit edilmişse, bakanlık tarafından o çocuğu voleybola yönlendirmemiz isteniyor. Biz de bu çocuğumuzu bakanlık verilerinde yatkın olduğu branşa yönlendiriyoruz. Bunun dışında da çocuk basketbola da gitmek istiyorsa basketbola da devam ediyor.”