Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Erbal Bal Üretici ve İşletmecisi Turgut Mollaoğlu, balın insan sağlığı için faydalarından bahsederken, gerçek balın nasıl anlaşılacağı hakkında bilgiler verdi.

Tarih: 27.02.2024 15:00
Gerçek bal nasıl anlaşılır?

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur Bingöl

İçinde barındırdığı vitaminler, minerallerin yanında gerek yapısal özellikleri sebebiyle insanlar için bir şifa niteliğinde olan arı balı hazır bir şekilde hemen hemen her yerde bulunurken, doğal olup olmadığı ise geçmişten günümüze kadar ülkemizde alıcı ve satıcı arasında tartışmalara neden olmuştur. 

Erzurum’da da balın doğal olup olmadığı tartışmaları kol gezerken, Erbal Bal Üretici ve İşletmecisi Turgut Mollaoğlu doğal balın ayrıştırılabilir olduğunu ifade ederek, iyi bir balın nasıl anlaşılacağı hakkında bilgiler verdi. 

Konuşmasına balın gerçek olup olmadığının kesin sonucuna ultraviyole ışıkla anlaşılabileceğinin altını çizerek başlayan Mollaoğlu, “balın doğal olup olmadığını anlamada en etkili yöntem ultraviyole ışıkları olsa da bunu her yerde bulma şansımız olmadığı için damak tadıyla öğrenebilir. Ancak damak tadıyla anlamaya çalışan kişi bal ile içli dışlı değilse zaman zaman damak tadıyla da öğrenemeyebilir” söylemlerinde bulundu. 

“Halk arasındaki doğal balı anlama yöntemleri”

Doğal balı anlamak için halk arasında kullanılan yöntemler hakkında bilgiler veren Mollaoğlu, “gazete kağıdına bal sürülüp yakıldığı zaman hakiki balda yanma gerçekleşmezken şekerli bal çatır çatır yanar ama balın vizkozitesi de önemli olduğu için ateşi söndürebilme ihtimali olup insanı yanıltabilir. Bu anlamda en güzel yöntem analiz yöntemidir” diye aktarırken bu yöntemlerin şekerli ballarda geçerli olacağını belirti ve günümüzde artık ballarda şekerin masum kaldığını, şeker yerine tatlandırıcılar, ilaçlamalar, antibiyotik kalıntılar pestisit kalıntıları çok fazla olduğu için tehlike boyutunun arttığını belirtti. 

Balın insan sağlığı için faydaları 

Balın insan sağlığı için ne gibi faydalara sahip olduğunu aktaran Mollaoğlu, arı reçinesinin başta hemoroit olmak üzere deri hastalıklarına, kadın hastalıklarına, mide ağrılarına, kabızlık vakalarına, tansiyon hastalarına iyi geldiğini vurgularken, balgam kesici özelliğe sahip olduğunu, idrar söktürücü olduğunu, varislere ve varis yaralarına iyi geldiğini ve iştah açıcı olduğunu vurguladı.