GÖĞERMİŞ PEYNİR SEZONU

Erzurum’un vazgeçilmez lezzetlerinden olan ve kış hazırlıklarının başında gelen göğermiş (küflü) peynir hazırlıkları başladı.

Tarih: 03.09.2023 16:54 Güncelleme: 03.09.2023 16:55
GÖĞERMİŞ PEYNİR SEZONU

www.erzurumgunebakıs.com / İhsan Kumru 

Erzurum’un vazgeçilmez lezzetlerinden olan ve kış hazırlıklarının başında gelen göğermiş (küflü) peynir hazırlıkları başladı.

İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücut için güçlü bir antibiyotik olan ve düzenli tüketildiğinde vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirerek mikroplara karşı kalkan görevi gören ve içerdiği vitaminler sayesinde vücut direncini artıran küflü peynirlerin fiyatlarından ve yapım aşamasından bahseden Aktaş Ticaret dükkân sahibi Yusuf Aktaş, gelen zamlar ister istemez bizleri de etkiliyor”. İfadelerini kullandı. 

Aktaş, “Civil peynirin bekletilerek elde edilmesiyle üretilen küflü peynirin yapım aşamasında ilk olarak civil peyniri çok ince olmamakla birlikte tel tel ayırdıktan sonra tuzluyoruz ve suyunun çıkması için baskıya koyup bekletiyoruz daha sonra baskıda suyunu iyice veren civil peynir lor peyniriyle karıştırılarak, 20-25 kiloluk bidonlara basılıyor ve üç dört ay kadarda bidonun veya küpün içinde, soğuk hava depolarının altında bekletilen peynir göğererek satışa hazır hale geliyor. Göğermiş peynir yapımında doğal civil peynirin kullanılması küflü peyniri yumuşak oluyorken, mandıradan alınan civil peynirler daha dayanıklı ve uzun ömürlü oluyor. Göğermiş peynirin fiyatı şu an için kilosu 160’TL’den satılıyorken, ilerleyen zamanlarda ne olacağını bizlerde yaşayarak göreceğiz çünkü her gün yeni bir zam geliyor ister istemez bu durumda bizleri etkiliyor. Şu an için civil peynirlerindeki fiyatlar ise köy peynirleri 100 TL iken, mandıra peynirleri 120 TL şeklindedir.”