Goldman Sachs'tan petrol piyasası için uyarı

Goldman Sachs, ‘tüm zamanların en yüksek’ petrol talebinin büyük açıkları teşvik ederek fiyatları artırmasını bekliyor. Yatırım bankası, hem tarih hem de rakam vererek uyarıda bulundu.

Tarih: 24.07.2023 15:32
Goldman Sachs

Goldman Sachs, petrol piyasalarındaki rekor talebin yakın vadede ham petrol fiyatlarını yükseltmesini bekliyor.

Goldman’ın petrol araştırma başkanı Daan Struyven CNBC’ye verdiği demeçte, “Talebin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı üçüncü çeyrekte günde yaklaşık 2 milyon varil açıkla birlikte ikinci yarıda oldukça büyük açıklar bekliyoruz” dedi.

Bankanın Brent ham petrolünün şu anda varil başına 80 doların hemen üzerindeyken yıl sonuna kadar varil başına 86 dolara çıkacağını tahmin ettiğini de sözlerine ekledi.

Küresel ölçüt Brent petrol fiyatı, 0,39 düşüşle varil başına 80,75 dolardan işlem görürken, ABD Batı Teksas Tipi ham petrol (West Texas Intermediate-WTI) yüzde 0,42 artışla varil başına 76,75 dolardan işlem gördü.

‘YÜKSEK TALEP BELİRSİZLİĞİ’

Struyven, ABD ham petrol üretiminin geçen yıl önemli ölçüde artarak günde 12,7 milyon varile yükseldiğini kabul ederken, büyüme hızının 2023′ün geri kalanında yavaşlayacağını söylerken kule sayısındaki düşüşe işaret ederek, “ABD ham petrol arz büyümesinin buradan günde sadece 200 varillik sıralı bir hıza oldukça yavaşlamasını bekliyoruz” diyen Struyveni.Aktif petrol kulelerinin sayısını gösteren bu metrik, sondaj faaliyetinin ve gelecekteki çıktının bir göstergesi olarak kullanılıyor.,

Goldman’ın Baker Hughes ve Haver’dan alınan verilere dayandırdığı yakın tarihli bir raporuna göre, ABD petrol kulesi sayısı 2022 sonundaki zirvesinden yüzde 15 düşerek son 16 ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Geçen hafta Baker Hughes, ABD petrol kulelerinin 7 düşüşle 530′a ve Mart 2022′den bu yana en düşük seviyeye düştüğünü bildirdi.

HİNDİSTAN'DAKİ TOPLANTI

Struyven, G20 enerji bakanları toplantısının ardından bir anlaşma olmamasının, uzun vadeli petrol talebi hakkında ”çok önemli” bir belirsizliğe işaret ettiğini ileri sürdü.

20 enerji bakanından oluşan Grup hafta sonu Hindistan’da bir araya geldi, ancak temiz enerjiye geçişi zorlaştıran fosil yakıtların kademeli olarak azaltılması konusunda bir fikir birliğine varmadan ayrıldı.

Struyven, “Yatırımcılar için buradaki kilit nokta, petrol talebine ilişkin belirsizliğin bu kadar yüksek olması nedeniyle, yatırımcıların bu tür artan talep belirsizliğinden kaynaklanan artan riski telafi etmek için bir prime ihtiyaç duyabilecekleridir” dedi.

TAHMİNLER ARTIŞA YÖNELİK

Haziran ayında Uluslararası Enerji Ajansı, küresel petrol talebinin 2023′te günde 2,4 milyon varil artarak bir önceki yılın günlük 2,3 milyon varil artışını geride bırakma yolunda olduğunu tahmin etmişti.

Hafta sonu, Uluslararası Enerji Forumu genel sekreteri Joseph McMonigle, hem Hindistan hem de Çin’in 2023′ün ikinci yarısında günde 2 milyon varil talep artışı sağlayacağını tahmin etmişti.

HABER MERKEZİ