Görme alanını yavaşça daraltıyor!

Erzurum Şerif Efendi Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Lokman Toksoy, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen ve sinsice ilerleme gösteren glokom ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Görme alanını yavaşça daraltıyor!

 

Nesrin Çetinkaya

Glokom yani halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonun, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesi olarak tanımlayan Şerif Efendi Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Lokman Toksoy, bu doğrultu da kişinin görme alanının yavaş bir şekilde daraldığını belirtti. Bunun oldukça sinsi bir hastalık olduğuna dikkat çeken Toksoy, hastalığın kendini son aşamalara geldiğinde fark ettirdiğini dile getirdi. Toksoy ayrıca, geç tanı konulduğu zaman görme sinirinde onarılması mümkün olmayan ciddi hasarlar oluşabileceğine vurgu yaptı.

AMAN DİKKAT!

Son derece sinsi bir şekilde ilerleyen glokom hastalığının detaylarına değinerek, vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunan Toksoy, ?Glokom halk arasında göz tansiyonu olarak biliniyor. Glokom, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesi olayıdır. Göz içinde salgılanan ve gözün beslenmesi için gerekli olan göz içi sıvısının boşalamamasına bağlı olarak göz içinde basınç yükselir. Yükselen göz içi basıncı da göz siniri hücrelerine zarar verir. 40 yaşın üzerinde olan kişilerde glokom riski artar. Şeker hastalığı, guatr olan hastalarda glokomun  gelişme riski daha fazla. Bu son derece sinsi bir hastalıktır, ancak son aşamalara gelindiğinde kendini belli ettirir. Bu noktada çok dikkatli olmak gerekir. Konulan geç tanı onarılması mümkün olmayan ciddi tahribatlara yol açabilir. Sabah belirginleşen ve artarak devam eden baş ağrıları, ara ara bulanık görme, televizyon izlerken göz çevresinde ağrıların oluşması başlıca belirtileridir. Belirtileri sıklıkla yaşayan ve riskin fazla olduğu kişiler düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmalılar. Aksi takdirde hastalık göze geri dönüşü olmayan zararlar verecek ve dönüşü olmayan hasarlara yol açacaktır? şeklinde konuştu.