Gözaltındaki ineğe Vekil desteği ile özgürlük!

Gözetim altındaki inek, Orhan Deligöz´ün girişimleri sonucu özgürlüğüne kavuşmak için gün sayıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Gözaltındaki ineğe Vekil desteği ile özgürlük!

 

Sinan AYDIN

Erzurum´da trafik kazasının tarafı olduğu için 19 aydır gözaltında tutulan ineğin dramı, gazeteniz GÜNEBAKIŞ´ta özel haber logosuyla haber olmuştu. Haberden etkilenen AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, ineğin özgür kalması için harekete geçti. Etrafı tel örgülerle çevrili hayvan barınağında kendisi için yaptırılan özel ahırda tutulan inek, Atatürk Üniversitesi´ne nakledilerek oradaki büyük baş hayvanlarla birlikte yaşamını sürdürecek.

Kazaya karıştı gözetim altına alındı

İlde 18 Ağustos 2016´da meydana gelen olayda, Erdal Dumlu´nun kullandığı araç, Erzurum-Pasinler karayolunun Abdurrahman Gazi Mahallesi mevkiinde aniden yola çıkan o dönem 4 aylık olan dişi buzağıya çarptı. Kazada, hasar gören araçtaki Erdal Dumlu´nun eşi Selma Dumlu´nun kolunda çatlak oluştu, buzağının da kaburgaları kırıldı. Yaralı Selma Dumlu´nun kolu kaldırıldığı hastanede alçıya alındı. Olay yerine gelen polis ekipleri, çevrede buzağının sahibini aramaya başladı.

"Buzağı sahibi ceza almamak için ortaya çıkmadı"

Kazanın yaşandığı mahalle ve çevresindeki aramalara rağmen, bilgilerinin yer aldığı küpesi de olmayınca buzağının sahibine ulaşılamadı. Buzağı sahibinin araçta hasar olması ve Selma Dumlu´nun yaralanması nedeniyle ceza almamak için hayvanına sahip çıkmadığı kanaatine varan polis de Cumhuriyet Savcısının bilgisi dahilinde yaralı hayvanı muhafaza altına aldı.

Polisler daha sonra ineği tedavisi için Erzurum Büyükşehir Belediyesine bağlı Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine teslim etti. Burada emanete alınan buzağı, Veteriner Hekim Bilal Çoruh ve ekibi tarafından tedavi edildi. Bu süreçte Dumlu çifti, mağduriyetlerinin giderilmesi için emniyete ve savcılığa müracaat ederek buzağıyı kazaya sebebiyet verecek şekilde serbest bırakan sahibinden davacı ve şikayetçi oldu.

18 aydır soruşturmanın sonucunu bekliyor

Soruşturma başlatan Cumhuriyet Savcısı, buzağının adli olaya karışması yüzünden sahibi bulunana ve soruşturma tamamlanana kadar yediemin tayin edilen belediyenin Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde gözetim altına alınmasını kararlaştırdı. Bu kararın ardından inek, yaptırılan ahırda belediye görevlilerince gözetim altında tutulmaya başladı. Zaman zaman barınağın bahçesinde tel örgülerle çevrili alanda dolaştırılan inek, 19 aydır yaşamını bu şekilde sürdürüyor. İneğin bakımından sorumlu veteriner Bilal Çoruh, ineğin adli süreç dolayısıyla barınakta bakıldığını belirterek "Dana yaklaşık 18 ay önce trafik kazasında kaburgaları kırık yaralı halde barınağımıza geldi. Tedavisini yaptık. Barınağımızda yaşamını sürdürüyor. Küpesiz olduğu için, sahipsiz hayvan olduğu için barınağımıza geldi" dedi. 

 

Avukat Merve Karslı: İlginç bir hukuki sorun

 

Erzurum Barosu Avukatlarından Merve Kars, ise o dönem yaptığı açıklamada, olayın hukuki sürecine değinerek, "İlginç bir hukuki sorun, şöyle ki bir ineğin araca çarpmasıyla oluşan olayla karşı karşıyayız fakat olayımızda sadece araç sahibinin mağduriyeti görülmekte, burada ineğin mağduriyeti de göz önüne alınmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları kadar korunmalı ve kanunlarda gerekli düzenleme yapılmalı" diye konuştu. Olayda hayvanın sahibinin bulunamadığını, eşya olarak gözüken ineğe de dava açılamayacağını anlatan Avukat Kars, "Soruşturmanın bitirilip ineğinde sahibi olmadığı için hazineye devredilmesi lazım´´ dedi. 

Gazeteniz GÜNEBAKIŞ yazdı, Orhan Deligöz harekete geçti?

Gazeteniz GÜNEBAKIŞ´ın manşetten verdiği özel haber, başta Erzurum olmak üzere Türkiye gündemine oturdu. AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, ineği özgürlüğüne kavuşturmak için harekete geçti. Aynı zamanda Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon üyesi olan Orhan Deligöz, önce Adliyeye giderek soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısından bilgi aldı. Milletvekili Deligöz, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile görüşmelerde bulunarak hayvanın barınaktan alınıp Üniversiteye ait çiftlikte bakılabilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunacak. Milletvekili Orhan Deligöz, önceki gün Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi´ne giderek burada gezi ve incelemelerde bulundu. Sorumlu Veteriner Hekim Bilal Çoruh´tan bilgi alan Orhan Deligöz, ineğin son durumu ile ilgili de görüştü.

Gözetim altındaki inek özgürlüğüne kavuşmak için gün sayıyor

Gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a açıklamalarda bulunan Milletvekili Deligöz, şunları söyledi: ?İnek ile ilgili haberi okuyunca konuyu araştırdım. Dosya hakkında bilgi aldım. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Avcıoğlu ile birlikte ineğin bulunduğu barınağa gittik, birlikte hayvanı ziyaret ettik. Arkadaşlar 19 aylık süre zarfında ineğe çok iyi bakmışlar. Rektörümüz sayın Ömer Çomaklı ile görüşüp üniversitenin çiftliğine alınmasını isteyeceğim. Hayvan 19 aylık süreyi tek başına geçirmiş. Bakımı yapılmış ancak hemcinslerinden ayrı büyümüş. Yaptığım girişimler sonucu hayvanın Atatürk Üniversitesi´nin büyükbaş hayvan çiftliğine nakline karar verildi. Düvenin kan tahlilleri yapılacak herhangi bir hastalığı bulunmadığı takdirde savcılığın da izni ile üniversiteye devri sağlanacak. Aşıları yapılacak ve kendisine kimlik çıkarılacak. Bir nevi özgürlüğüne kavuşmuş olacak.?