Gözler enflasyon rakamlarında!

Ağustos ayı enflasyon rakamları pazartesi günü açıklanacak. Peki mevcutta enflasyon hangi seviyede? Beklentiler ve mesajlar ne?

Tarih: 01.09.2023 14:22
Gözler enflasyon rakamlarında!

Gözler bir kez daha enflasyon rakamlarına çevrildi. Ağustos enflasyonu pazartesi günü netleşecek. Türkiye İstatistik Kurumu verileri saat 10'da açıklayacak.

Temmuz'da ise enflasyon aylık bazda yüzde 9,49 artarken yıllık artış yüzde 47,83'e yükseldi. Üretici fiyatlarında da yükseliş gözlemlendi. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, yurt içi üretici fiyat endeksinde aylık artış %8,23 olurken yıllık bazda oran %44,50'ye geldi.

Temmuz'da fiyatı en çok artan "kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları petrol" olurken onu patates hariç sebzeler izledi. Ardından da otel ve pansiyonlar geldi. Fiyatı en az artan ürünler ise sırasıyla kakao, tereyağ ve şans oyunları oldu.

ENFLASYONUN SEYRİNE İLİŞKİN MERKEZ BANKASI VE EKONOMİ YÖNETİMİ NE DİYOR?

Merkez Bankası’nın son enflasyon raporu ile yıl sonu enflasyon tahmini %22,3'ten %58'e yükseltildi.

Başkan Hafize Gaye Erkan, "2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini dikkatle oluşturduk. Faiz artırım kararlarımız, miktarsal ve seçici kredi sıkılaştırma kararlarımızın birikimli olumlu etkilerinin bir kısmını 2023'ün sonunda ve özellikle enflasyonun ana eğiliminde 2024 yılının ikinci çeyreğinde hissetmeye başlayacağız" dedi.Son yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısında da " Fiyat istikrarını sağlamak en önemli önceliğimiz olmaya devam etmekte" mesajı verildi.

"Dezenflasyonun mümkün olan en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun orta vadede tek haneli seviyelere düşmesi hedeflenmekte" vurgusu yapıldı.

HABER MERKEZİ