GSS´de yeni dönem başladı

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nizamettin Durmuş, kişi başına düşen gelirin ne olduğuna bakılmadan herkesin 53 TL´ye Genel Sağlık Sigortası(GSS)´na tabi olduğunu söyledi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
GSS´de yeni dönem başladı

Günebakış/Muhammed COŞKUN

GSS´de yeni dönemin resmen başladığını duyuran Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nizamettin Durmuş, gelir testi yaptırmayanların ve gelir testi sonucu kişi başına düşen gelirden yüksek olanların 53 TL´ye GSS´li sayılacağını bildirdi. Durmuş, Gelir testi sonucu kişi başı düşen gelir, asgari ücretin üçte birinin altında ise herhangi bir borçlanma yapılmayacağını da sözlerine ekledi.

Gelen yeni uygulamanın içeriği hakkında bilgi veren İl Müdürü Durmuş, ?2008 yılından beri ülkemizde uygulanmakta olan GSS ücretlendirme sistemi Nisan ayı itibariyle değişmiştir. Yeni uygulamayla vatandaşlara ağır yük bindiren GSS borçlarından kurtulmuş oluyorlar. Önceki sitemle, kişi başına düşen gelire göre 426 TL´ye kadar borçlanan vatandaşlarımız vardı. Bu önemli oranda mağduriyetleri oluşturuyordu. Ancak bu sistem artık bitti. Yeni sistemle herkes 53 TL´ye GSS´li oluyor. Tabi gelir testi yaptıran ve ailede kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinin altında olanlar yine eskisi gibi hiç borçlanmayacaklar. Yani gelen sitemde ödenecek para asgari ücretin yüzde 3´üne göre ayarlanmıştır. Asgari ücretin yüzde 3 ?ünü ödemek suretiyle yani 53 TL ödeyerek vatandaşlarımız sağlık hizmetinden yararlanacak. Burada şunu karıştırmayalım tüm vatandaşlarımız 53 TL ödeyecek diye bir şey yok.  Gelir seviyesi asgari üçte biri ücretin altında olan vatandaşlarımız yine pirimler devlet tarafından ödemek suretiyle Genel Sağlık sigortasından yararlanacak. Gelir seviyesi asgari ücretin üçte birinden fazla olan vatandaşlarımız ise 53 TL ödeyerek Genel Sağlık Sigortasından yararlanacak. Geçmişte yüksek rakamlar üzerinden primlenen vatandaşlarımız ise güncellenmesini yaptık 53 TL ?den borçlandırıldı. Bu 53 TL´yi faizsiz olarak 12 ay içinde ödeme hakkı getirildi. 12 ay içinde öderler ise borçlarından kurtulmuş olacaklar.? dedi.