Gücün, kudretin ve adaletin temsili

Geleneksel Türk Okçuluğunun Erzurum’da edindiği yer.

Tarih: 07.10.2023 15:31
Gücün, kudretin ve adaletin temsili

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş

Geleneksel Türk Okçuluğunun Kökeni insanoğlunun avcılık günlerine kadar dayanırken günümüzde ise oku bir yaya aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan bir spor dalı olurken, Erzurum’da bu sporun ne denli yaygın olduğunu ifade eden Geleneksel Türk Okçuluk il temsilcisi Rıdvan Gülüm, “ok ve yay Özellikle hâkimiyetin, bağımsızlığın, gücün, kudretin, adaletin temsilidir” dedi. 

Gülüm, “Geleneksel Türk okçuluğu savaş meydanlarından ok meydanlarına gelen çok eski bir Türk sporudur. Bu anlamda bilindiği üzere geleneksel Türk sporu özellikle geleneksel Tür Okçuluk sporu Türkler için çok önemlidir hatta bu spor Peygamber Efendimizin de met ederek atıcılığı gösterdiği, öğrettiği bir spordur. Zira “atıcılığı yapın ki iki hedef arasındaki mesafe cennet bahçelerinden bir bahçedir” diye de hadisi de bulunmaktadır”.

“Özellikle hâkimiyetin, bağımsızlığın, gücün, kudretin, adaletin temsili olan ok ve yay, Türkiye’de de revaçta bir spor olmayı başardı. Geleneksel Türk Okçuluğunda Özellikle kullanılan malzemeler bir ilgi odağı olmuştur”. 

“Erzurum’da ise okçuluk 8 tane kulüp adı altında yapılmaktadır ve lisanslı sporcularımızda vardır. Şu anda istediğimiz düzeyde olmasa bile bunu gittikçe yaygınlaştıracağız ve ilerleyen zamanlarda burada atışlarımız olacak”. 

“Okul sporları arasında rağbet görüyor”

“Okçuluk konusunda özellikle okul sporlarında da rağbet olduğunu söyleyebilirim. Bunları daha da geliştirerek çok daha ileriye taşıyacağız okçuluğu. Amacımız ve öncelikli hedefimiz lisanslı sporcu sayılarımızı ve kulüplerimizi artırmak olup, daha çok küçük yaşlardaki çocuklarımıza ulaşıp onları ilerleyen zamanlarda iyi yerlere getirmek. Yine Konuyla alakalı ifade edebilirim ki eski İl Temsilcimiz Fatih Özbayraktar hocamız da geleneksel Türk Okçuluğun farklı ekipmanlarından oluşan, Türk spor tarihine çok güzel müze kazandırmış oldu”.

“Erzurum’da geleneksel okçuluk”

“Geleneksel okçuluk Erzurum’da 7-8 sene oldu başlayalı ama federasyonumuz çiçeği burnunda bir federasyon olup 2019’da kuruldu. Yavaş yavaş ilerlemeye başladı ve inanıyoruz ki bunu çok daha iyi yerlere taşıyacağız”.