GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ FİYATLARINDA YÜZDE 35 ARTIŞ YAŞANDI

Güneş gözlüklerinin özelliksiz olanların da ozon tabakasın da incelmesine, zararlı ışınların daha çok dünyamızı sardığı için katarak göz rahatsızlıklarında artışın yaşandığı görülüyor.

Tarih: 20.07.2023 16:38
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ FİYATLARINDA YÜZDE 35 ARTIŞ YAŞANDI

www.erzurumgunebakıs.com /Berivan Polat 

Güneş gözlüklerini alırken Sağlık Bakanlığı uhdesinde olup sürekli denetim altında olan optik mağazalardan almalarını tercih ettiğini ifade eden 20. Bölge Optisyen ve Gözlükçüler Odası Erzurum İl Temsilcisi Âdem Efe, 500 TL’nin  altında  satılan güneş gözlüklerinin sağlıklı olup olmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi.

Efe, “Güneş gözlüklerinde gözlüğün sahtesiyle ayırt etme işi biraz profesörlük istiyor. O yüzden de güneş gözlüklerini alırken Sağlık Bakanlığı uhdesinde olup sürekli denetim altında olan optik mağazalardan alınmalarını tercih ederdim. Çünkü diğer taraflarda denetim maalesef yok. O yüzden de sıkıntı yaşayanlar var. Bazen sağdan soldan alanlar getirip tamir ettirenler oluyor. Burada güneş gözlüğün hiçbir şeyi yok, koruması özelliği yok. Çünkü özelliksiz olanlarda ozon tabakasının da incelmesine, zararlı ışınların daha çok dünyamızı sardığı için katarak göz rahatsızlıklarında artış maalesef hep görüyoruz. Şimdi güneş gözlüğünde koruma tam olmadığı için UV koruması, gelen zararlı ışınlar özellikle katarakt artışı oluyor. Güvendikleri yerlerden almaları gerekiyor. Güneş gözlüklerin fiyatları tedarik firmaların durumuna göre değişiyor. 500 TL’den altında ki gözlükler de kolay kolay sorgulanması gerekiyor sağlıklı olup olmadığını. Yani onlar korsan satışlarına giriyor. Merdiven altı üretim olarak veya denetimsiz geçerek veya işte üretimden sonra testlerden geçmiyor. Çünkü bizim aldığımız ürünler üretildikten sonra testere tabii tutuluyor. Eğer testi geçmiyorsa ürün çöp oluyor. Ama o şekilde üretim denetim olmayanlar hepsini sağlam olarak kabul edip piyasaya sürüyorlar.  Asgari ücretten sonra güneş gözlüklerinde yüzde 35 gibi bir artış oldu.” dedi