GÜNÜMÜZDE BOŞANMALARIN ARTIŞINDA TEMEL SEBEPLER

Son dönemlerde boşanmalardaki artış İslam ülkelerinde ve bilhassa batılılaşmanın çok hızlı yaşandığı ülkemizde kendini göstermektedir.

Tarih: 18.07.2023 17:26
GÜNÜMÜZDE BOŞANMALARIN ARTIŞINDA TEMEL SEBEPLER

www.erzurumgunebakıs.com /Muhammet Yılmaz

Ekonomik sorunlar ve geçimsizliğin boşanma sebeplerinin en baştaki nedenler olduğunu ifade eden Erzurum İl Müftüsü Rüstem Can, boşanma; hayat boyu süreceği, her zaman birlikte ve birbirine destek olunacağı inancıyla kadın ve erkek tarafından kurulmuş aile müessesinin sona erişinin hukuksal sürecini ifade ettiğini söyledi.

Can,” Boşanma, çok hassas, sonuçları çok acı ve çoğunlukla geri dönüşü olmayan bir iştir. İki taraf için zorunlu haller dışında, boşanmayı tasvip etmek oldukça zordur. Bundan olacak ki, Peygamberimiz (sav), “Yüce Allah’a en sevimsiz gelen meşru işlerden biri, boşanmadır.” buyurarak, boşanmanın ancak zorunlu durumlarda başvurulabilecek bir yöntem olduğunu belirtiyordu.  Boşanma; hayat boyu süreceği, her zaman birlikte ve birbirine destek olunacağı inancıyla kadın ve erkek tarafından kurulmuş aile müessesinin sona erişinin hukuksal sürecini ifade etmektedir. Boşanma hukuki, psikolojik ve sosyal bir süreçtir. Eşler ve çocuklar için çoğunlukla travmatik olabilen bir olgudur.  Boşanma toplum tarafından hoş karşılanmamış olsa bile değişik zaman ve mekânlarda boşanma, hızı bazen artmış bazen azalmış fakat tarihi bir hakikat olarak hep var olmuştur. Bütün toplumlarda boşanma geçmişe oranla bugün daha yaygın ve çok daha büyük oranda ortaya çıkmaktadır. Bu durumun yani boşanmanın sebebi, zamanla değişen faktörlerin neler olduğu tespit edilerek ortaya çıkarılabilir. Aile kurumunun gittikçe yıprandığı günümüzde boşanmaların giderek arttığı bir vakıadır. Boşanmaya sebep olan hususlar arasında şunları zikretmek mümkündür: Ekonomik sorunlar, geçimsizlik, ihmal, aldatmalar, ihanetler, kısırlık, kişilik ve mizaç uyumsuzlukları, kültürel birikimlerdeki ve değer yargılarındaki (din, mezhep, inanç ve ideoloji gibi) ciddi farklılıklar, ailelerin aşırı müdahalesi, taraflardan biri ya da her ikisinin ailelerine aşırı bağımlı ve zayıf kişilikte olmaları, cinsel sorunlar, erken yaş evlilikleri, aile baskısı ile evlendirilmeler, bunama, (depresyon, şizofreni, takıntılar, saplantılar, kıskançlık paranoyası gibi) psikiyatrik sorunlar, uyuşturucu, alkol ve kumar bağımlılığı ve eşler arasındaki yaş farkının çok fazla olması gibi nedenler.”