GÜRLER, SENDİKALAŞMANIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Erzurum Yol-İş Sendikası Büro Amiri Abdülaziz Gürler, 20 yıldır içinde olduğu mesleğinin faydalarını anlattı.

Tarih: 25.03.2024 17:04 Güncelleme: 25.03.2024 17:15
GÜRLER, SENDİKALAŞMANIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Sendikaları en kısa şekilde tanımlayan Büro Amiri Abdülaziz Gürler, işçi ve işveren arasında bir köprü görevi gören bu kuruluşların, işverenin talimatlarının uygulanmasında işçiye telkinde bulunan, işçinin istekleri konusunda işverene başvurduğunu söyledi.

Sendika yapısı ve işleyişi nasıldır? 

Yapı ve işleyiş bakımından değerlendirmelerde bulunan Abdülaziz Gürler, genel başkanlıklar sistemiyle alt birimde de şube başkanlıkları bulunan bir yapı olduğunu aktardı. Gürler, daha küçük birimlerde de temsilcilikleriyle hizmet yürütülen bir oluşumun bütün birimlerinde yönetim, denetim ve disiplin kurullarına uyularak belirli komisyon ve kurulların var olduğundan bahsetti.

“Sosyal haklar savunulmalı”

Gürler, sendikalı olmanın başlıca faydalarından olan sosyal hakların savunulmasını şu şekilde yorumladı: “İş dağılımının adaletinde bireysel olarak yeterli olmayacaktır. Bunları da kurumumuz aracılığıyla daha rahat ve güvenli yapabileceğimiz için sendikalı olmalıyız. Birlik beraberliğin olduğu yerde toplumsal hareketler daha çabuk ve daha nizami bir şekilde olur ve işverene karşı savunmalar daha pratik çözüme kavuşur. İşgücü ve iş barışı yönünden çalıştığımız kuruma daha çok katkımız olur.”

Seçimlerimize dikkat etmeliyiz

Türkiye’de sayısız işçi sendikası bulunduğuna değinen Büro Amiri Gürler, üye olunan sendikalara karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Üye sayısının fazlalığına bakılması gerektiğini savunan Gürler, “Toplu iş sözleşmesinde söz hakkına sahip olup olmadığına kısacası örgütsel yapısının nasıl ve ne aşamada olduğu incelenmeli” dedi.

İstediğimiz sendikaya üye olabilir miyiz?

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının iş yerleri için belirlediği iş kolu kodu olduğunu belirten Abdülaziz Gürler, “Mevcut çalıştığımız işyeri için belirlenen iş kolu kodunu kapsayan sendika haricinde hiçbir sendikaya üye olamayız. Günümüz şartlarına göre E-devlet üzerinden üye olduğumuz için mevcut iş yerimiz SGK’ya meslek kodumuzun ne olarak bildiriyorsa E-devlet sayfamızda da onunla eşleşen sendika karşımıza çıkmaktadır.” şeklinde konuştu.