GÜVENLİ REFERANDUM SONUÇLARINI GÜNEBAKIŞ´A YORUMLADI Yüzde 74,48 doğru okunmalıdır

Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Güvenli referandum sonuçlarını gazeteniz GÜNEBAKIŞ´A değerlendirdi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
GÜVENLİ REFERANDUM SONUÇLARINI GÜNEBAKIŞ´A YORUMLADI  Yüzde 74,48 doğru okunmalıdır

Günebakış/Nesrin ÇETİNKAYA

Erzurum´un 2002 yılından beri Ak Parti´nin kalesi olduğuna dikkat çeken Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Güvenli, 2010 yılında Milliyetçi Hareket Partisi´nin desteği olmamasına rağmen Ak Parti´nin yüzde 87 gibi ciddi bir oran ile evet oyu aldığını hatırlattı. Güvenli, Erzurum´da çıkan yüzde 74,48 evet oranının bu minvalde doğru okunması gerektiğine değinerek, kıyaslamalar doğrultusunda bu oranın yüksek olmadığına, hatta bir düşüşün gerçekleştiğine vurgu yaptı.

SİVİL ANAYASA VURGUSU

Türkiye´nin hala darbe anayasası ile yönetildiğini belirten Güvenli, referandum sonrası ilk süreçte topyekûn bir sivil anayasaya geçmenin gerekliliğini vurgulayarak, ? Genele baktığımız zaman Türkiye özellikle 15 Temmuz ile başlayan çok ciddi bir süreçten geçiyor. Dolayısıyla bu süre için pozitif anlamda yeni bir yapılandırmaya dönüşmesi lazım. Burada kastettiğim şudur; biz hala postal anayasası ile yönetiliyoruz, 82 anayasası.  Hala darbe anayasası ile yönetiliyoruz. Keşke bu referandum süreci komple, topyekûn bir sivil anayasa çalışması ile tamamlansaydı. Bu olamasa bile en azından şu iki şeyin olmamasına ben kendi adıma çok üzüldüm; bunun birincisi siyasi partiler yasası, ikincisi ise seçim yasasıdır. Keşke iki unsurda en azından 16 Nisan´da aşılsaydı, çünkü yine seçilmişi seçeceğiz, yani bir anlamda Erzurum´da Ak Parti, Osmaniye´de Milliyetçi Hareket Partisi, İzmir´de belediye seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi atama yapıyor. Dolayısıyla inşallah bundan sonra ki ilk süreçte bu darbe anayasasından, bu postal anayasasından tamamen kurtulacağımız topyekûn bir sivil anayasaya kavuşuruz. Çünkü bunu üzüntü ile ifade ediyorum aradan 35 yıl geçmiş ve biz 35 yıldır hala bunu aşamamışız.  Bunun ise yeni süreçle birlikte artık aşılması gerek? ifadelerini kullandı.

?TÜRKİYE GENELİNDE ÇOK CİDDİ ÇEKİMSER BİR KESİM VARDI?

Türkiye genelinde evet, hayır çekimserliğine ve bunun sebeplerine vurgu yapan Güvenli, ?Bunların yanı sıra Türkiye genelinde çok ciddi çekimser bir kesim vardı evet mi, hayır mı diye. Bazı anketlerde bu oranın yüzde 30´lara vardığı söylendi. Burada da iki önemli husus var. Birinci vatandaş içeriğe yeterince vakıf olmadı, olamadı. Yani böyle bir çalışma yapılacağı zaman bunun ilk önce vatandaşa anlatılması lazım.  Vatandaş evet dediyse Erdoğan´a güvendiği içindi, hayır diyenler ise büyük ölçüde kendi siyasi görüş ve düşünceleriyle hareket etti. Biz bunu öyle gördük çünkü Ak Parti´nin güçlü olmadığı kıyı kesimlerinde aynı oranda hayır çıktı. Dolayısıyla bu bir referandumdu, bir siyasi parti, milletvekili ve yahut bir belediye başkanı seçimi değildi. Yeni bir sistemin, 18 maddenin evet veya hayır seçimiydi. Bu noktada daha önceki referandumlarda da örneğin 2010 yılında da bunun bir benzeri oldu. Vatandaş içeriği çok bilmedi, anlatılmadı. Oysaki vatanda bilgilendirilerek, bilinçli bir şekilde oyunu kullanmalıydı? diye söyledi.

ERZURUM AK PARTİ´NİN KALESİ

2002 seçimlerinden beri Erzurum´un bir nevi Ak Parti´nin kalesi olduğuna dikkat çeken Güvenli, ? Erzurum genelenine bakacak olursak, Erzurum 2002´den beri Ak Parti´nin bir nevi kalesi gibi. Erzurum açısından 2010 referandumu ile bir kıyaslama yapacak olursak; 2010´da yüzde 87 evet çıkmıştı. Bu çok ciddi bir orandı ve üstelik Milliyetçi Hareket Partisi´nin de bir desteği yoktu. Erzurum´da Milliyetçi Hareket Partisi´nin de bir potansiyeli var. Dolayısıyla Milliyetçi Hareket Partisi´nin desteğine rağmen yüzde 74,48 oranın çıkması burada doğru okunmalıdır. Geçmiş süreçlere baktığımızda bu oranın çok yüksek bir rakam olduğunu düşünmüyorum. Az önce de dediğim gibi 7 yıl önceki referandumda yüzde 87,  bugün yüzde 74,48. Düşüş oranı ortada böyle okuyoruz. O zaman ki de buna benzer bir çalışmaydı, oda referandumdu. Dolayısıyla bu bir örnek, bu ve benzer örneklerin doğru okunması gerekir. Genel anlamda da gerek Türkiye açısından, gerek Erzurum açısından baktığımızda da ulusal medyada da, gazetelerde ortak görüş Ak Parti´nin tabanını yeniden yapılandırıp, kendine yeni bir yol haritası çıkarıp buna göre, bundan sonraki istikametini belirlemesi gerektiği mesajı var, böyle okuyorum? ifadelerine yer verdi.