Güvenlikçilerin güvenliği yok

Kamu ya da özel sektörde çalışan koruma ve güvenlikçilerin sorunları saymakla bitmiyor.

Tarih: 07.12.2023 14:14
Güvenlikçilerin güvenliği yok

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur BİNGÖL

Gerçek ve tüzel kişilere ait yaşam hakkı, zilyetlik hakkı, işletme yönetimi hakları ve mülkiyet hakkı ile diğer hak ve hürriyetlerin saldırıya uğramaması amacıyla kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette olan güvenlik ve korumaların sorunlarına çözüm getirilmiyor. 

Erzurum şartlarında iş sahası ve istihdam sağlanmadığı için güvenlikçilerin batıya gitmek zorunda kaldıklarının altını çizen Şahinler Özel Güvenlik Şirket sahibi Bilal Acar, “şu anda en büyük sıkıntının bu noktada olduğuna değinerek oluşan diğer sorunlardan da bahsetti. 

Acar, “Özel güvenlikçilerin ve korumaların hukuki haklarında bir problem yaşanıyor ve çok büyük bir dayanakları da yok açıkçası. Öyle ki işverenler özellikle özel sektör bu anlamda güvenlikçilere sahip çıkmamakla birlikte zaman zaman eşya taşıma depoya inme gibi farklı görevlendirmelere de yönlendirebiliyorlar. Bu durum normalde yasal değil ama kişi işten çıkarılmamak için mecburi olarak bu duruma katlanmak zorunda kalıyor. Kanuni dayanak olarak da Mahkeme boyutuna gelindiği zaman iş kanununa tabi oldukları için pek fazla hakları savunulmuyor.” şeklinde konuştu. 

Özel güvenliklerin birebirde yaşamış olduğu münakaşada veya herhangi bir tartışmada işlerine son verilme probleminin de olduğunu aktaran Acar, “görev üzerinde bulunan güvenlikçilere kurumlarda çok fazla sıkıntı olmasa da özel sektörde güvenlikçinin tartıştığı kişi eğer müşterisiyse mümkün olduğunca müşteriyi daha ön plana çıkarabiliyor. Güvenlikçi bulunduğu yerin güvenliğini sağlarken bu gibi sıkıntı yaşandığın da işten çıkarılması kişiden kişiye göre değişse de günümüzde örneklerine rastlamakta mümkündür ve sahip çıkılma noktasında biraz daha mustaripler” söylemlerinde bulundu. 

Son olarak güvenlikçilerin haklarının savunulması konusunda neler yapılabileceğine değinen Acar, “Kanun olarak biraz daha alt yapıları genişletilmeli ve hukuki hakları kanuna tabi tutulmalıdır çünkü Türkiye’de şu anda polisten veya askerden çok çalışan güvenlikçi var ve haklarının korunması hukukla beslenirse, bir bakanlık nezdine bağlanır ve o şekilde yürütülürse onlarında hakları göz ardı edilmemiş olur” diyerek konuşmasını sonlandırdı.