Hakan Oral´dan Meslek Lisesine ziyaret

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, eğitimde başarı grafiğini her geçen dönem yükselterek Erzurum´un gururu olan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´ni ziyaret ederek incelemelerde bulunup öğrencilerle sohbet etti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Hakan Oral´dan Meslek Lisesine ziyaret

-ÖZEL-

 

Sinan AYDIN

 

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, beraberinde İl Milli Eğitim Müdürümüz Salih Kaygusuz ile birlikte, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nde incelemelerde bulundu.  Nitelikli işgücü eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla eğitim veren ve ülkemizdeki sayılı okullardan biri konumundaki, TOBB ile Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa yaptığı projenin kapsamında bulunan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´ni ziyaret eden Hakan Oral, öğrencilerin ilgisiyle karşılandı. Bilim Teknoloji, Endüstriyel Otomasyon, Elektrik Elektronik, Motorlu Araçlar, Kimya Teknolojisi, Mobilya ve İç Mekan Tasarım ile Tesisat ve İklimlendirme Teknolojisi bölümlerini ziyaret eden Hakan Oral, Okul Müdürü Osman Aksakal´dan bilgiler aldı. Hakan Oral, ziyaret ettiği bölümlerde öğrencilerle de bir süre sohbet ederek eğitim durularını sordu, Türkiye´nin başarılı gençlere ihtiyacı olduğunu hatırlatıp derslerinde başarılar diledi. Başkan Oral, ziyaret sonunda yaptığı açıklamada, ?? Dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli ve milli teknolojiyi hayata geçirmek için ziyaret ettiğimiz okulumuzun, en kısa zamanda önemli başarılara imza atmasını temenni ediyorum´´ dedi.

 

OKULUN TARİHÇESİ

 

Vizyonunu ?Ülkemizde mesleki ve teknik eğitim veren kurumlar içerisinde en üst düzeye ulaşmaktır´ diyerek, misyonunu ise ?Etkili bir eğitim - öğretim süreci içerisinde, çağımızın teknik ihtiyaçlarını bilen, kullanan, girişimci, üreten, aranan ve donanımlı bireyler yetiştirmek´´ olarak açıklayan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nden 83 Öğretmen ile 684 öğrenciye eğitim veriliyor. 30 dersliği bulunan okulda, tekli öğretim şekli uygulanıyor. Okulun tarihçesi ise, resmi sitesinde şöyle açıklanıyor:  ??Erzurum Endüstri Meslek Lisesi, 1943-1944 öğretim yılında sanat okulu olarak bu günkü Dumlupınar İlkokulu olan binada öğretime başlamıştır. Bu bina kullanışlı olmadığından; okul daha sonra Kongre Caddesinde bulunan ve bir ara Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ortaokulu olarak da öğretim yapılan binaya taşınmıştır. Bu binada 16 yıl öğretim yapılmıştır. Okulumuz; Tesviye, Demir İşleri, Ağaç İşleri Bölümleri ile öğretime açılmıştır; bu bölümlere 1964-1965 öğretim yılında Elektrik Bölümü 1972-1973 öğretim yılında Motor Bölümü eklenmiştir. Okulumuzun bünyesinde 1952-1953 öğretim yılında kuyumculuk kursu, 18.11.1959 tarihinde Makine ve Yapı Bölümleri bulunan Akşam Tekniker Okulu faaliyete başlamış, daha sonra bu bölümler kapanmıştır. Yerine 1978 -1979 öğretim yılında Yaygın Eğitim Daire Başkanlığına bağlı Erzurum Meslek Yüksek Okulu 1982 yılına kadar devam etmiş, YÖK Kanunu ile birlikte Atatürk Üniversitesine devredilmiştir. 1969-1970 öğretim yılında okulumuzda Elektrik ve Makine branşlarında Teknik Lise açılmış olup daha sonra Bilgisayar Bölümü de eklenmiştir. 1988-1989 öğretim yılında Anadolu Teknik Lisesi Elektronik branşında açılmıştır. 1986 yılında 3308 Sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu´nun çıkarılmasıyla Erzurum Çıraklık Eğitim Merkezide Okulumuz bünyesinde açılmıştır. Daha sonra kendi binaları yapılınca ayrılmışlardır. Kesin olmamakla birlikte 1867 yılında şu anda ki anlamı ile orta okul olarak açılan okulumuz Cumhuriyet dönemine kadar mahalli el sanatlarının yapıldığı (Halı, Kilim, Dokuma gibi) El sanatları okulu nitelikli olarak 23 Temmuz 8 Ağustos 1919 Tarihlerinde de Erzurum Kongresinin toplandığı binadır. Cumhuriyet döneminde Gazi İlkokulu olarak 1940 yılına kadar eğitimimi Atatürk Yapı Sanat Okulu, Atatürk Yapı Sanat Enstitüsü, son olarak ta bünyesinde çeşitli bölümlerin açılmasıyla Atatürk Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi olarak öğrenimini sürdürmüştür.

1940?41 Öğretim Yılında Yapı Bölümüyle Açılan Okulumuz 1957?58 Öğretim Yılında Sıhhi Tesisat Bölümü, 1975?76 öğretim yılında Yapı Ressamlığı, 1982?83 Öğretim Yılında Elektronik Bölümü, 1984?85 Öğretim Yılında Harita Kadastro Bölümü ve ayrıca 1969?70 Öğretim yılında İnşaat Teknik Lisesi açılmak suretiyle Öğrenime devam etmiştir.

1989 Yılına gelindiğinde Bakanlığımız Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü´nün 9 Ağustos 1989 tarih 10156 sayılı onayları ile Atatürk Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi ve Erzurum Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi,  Atatürk Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi adı altında birleştirildi Yapı Ressamlığı ve Harita Kadastro Bölümleriyle Atatürk Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Kütüphanesi kitaplarıyla beraber Kazım Karabekir Endüstri Meslek Lisesine verilmiştir.

1991?1992 Öğretim yılında Anadolu Meslek Lisesi Elektronik bölümü açılmış 2000?2001 Öğretim Yılında öğrenci alınmıştır.

1992?1993 Öğretim Yılında Bilgisayar Bölümü 1996?1997 Öğretim Yılında Kimya Bölümü Açılmıştır.

2006-2007 Öğretim yılında Anadolu Meslek Lisesi Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Bölümü açılmıştır.

Okulumuzda;   eğitim öğretim faaliyetleri Bakanlığımız İşletmeler Dairesine bağlı olarak  döner sermaye çalışması da yapılmaktadır.