Halk Sağlığı´nda kanserle mücadele

Halk sağlığı müdürü Dr. Mahmut Uçar, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Medikal Onkoloji Servisine ziyarette bulundu. Kanserin dünya genelinde giderek artan bir hastalık olduğuna ve bu konuda yapılan farkındalık çalışmalarına dikkat ç

Tarih: 01.01.0001 00:00
Halk Sağlığı´nda kanserle mücadele

Günebakış/Tuba CİVELEK

Kanserin, dünyada ve ülkemizde kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir ölüm nedeni olduğunu söyleyen Uçar, ? Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır? ifadelerine yer verdi.

KANSERİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

Kanser oluşumunun %90-95´inden çevresel etkenlerin sorumlu olduğunu vurgulayan Uçar, ? Kötü beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalacaktır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak bireylerin yaşam süreleri uzatılabilmektedir? diye konuştu.

VATANDAŞLARIN BİLİNÇLENDİRİLMESİ ŞART

Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ; ?´Kanser konusunda vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi ve sağlıklı yaşam davranışlarının kazandırılması amacıyla ülke genelinde farkındalık etkinlikleri yapılmaktadır. Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak biz de İlimizde Bakanlığımızın programları dâhilinde halkımızı bilinçlendirmek, kanseri önlemek ve yürüttüğümüz sağlık taramaları ile erken teşhis için çalışıyoruz? denildi.

Bu kapsamda Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut UÇAR, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Medikal Onkoloji Servisinde yatan hastalara ziyarette bulundu. Medikal Onkoloji servisinde tedavi gören tüm hasta ve yakınlarına şifa dileyerek, serviste çalışan tüm Sağlık Personeline emekleri teşekkürlerini sundu.