HAMİLELİKTE DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ

Hamilelik öncesi diş bakımının önemi hamilelik sırasında hormonel değişimlere bağlı olarak dişlerde bazen çürümeler meydana gelebiliyor.

Tarih: 02.05.2023 19:31 Güncelleme: 02.05.2023 22:15
HAMİLELİKTE DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ

www.gunebakiserzurum.com / Mihrimah Nefise DURDAĞ/ Berivan POLAT 

Ağızdaki asit dengesi bozulduğundan dolayı çürüme biraz daha fazla olduğunu ifade eden Erzurum Diş25 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde Diş Hekimi Yüksel Ayaz, çürük belirtileri başlamadan önce müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

Ayaz,’’ Hamilelik öncesi diş bakımının önemi hamilelik sırasında hormonel değişimlere bağlı olarak dişlerde bazen çürümeler meydana gelebiliyor. Ağızdaki asit dengesi bozulduğundan dolayı çürüme biraz daha fazla olur. Çürük belirtileri başlamadan önce müdahale edilmesi gerekiyor. Onun için hamilelik öncesi diş bakımı yaptırmak her zaman büyük bir avantaj sağlıyor. Gebeliğin ağız ve diş sağlığı üzerinde direk bir etkisi yok ama hormonel değişime bağlı olarak ağız ve diş etlerinde ağız florasının bozulmasına sebebiyet verdiğinden dolayı asit – baz dengesinin bozulmasından ötürü çürük olan dişlerde ki çürüme hızı biraz daha fazladır. Hormonel değişimlere bağlı olarak diş etlerinde problemler olabiliyor. Son aylara doğru diş eti kanamaları olabiliyor. İyi bir bakımla beraber bunların önüne geçilebilir. “

 

AYAZ,” HAMİLELİK YÜZÜNDEN DİŞİM ÇÜRÜDÜ TABİRİ YANLIŞ”

Hamilelik öncesi panoramik bir film çekilmesi şart olduğunu belirten Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezinde Diş Hekimi Yüksel Ayaz, Hamilelik yüzünden dişim çürüdü tabiri yanlış olduğunu belirtti. 

Ayaz,’’Hamilelik dönemini biz üçer aylık döneme bölüyoruz.  1. Trimester, 2.Trimester ve 3. Trimester dediğimiz üçer aylık periyotlar vardır. İlk üç aylık ikinci üç aylık ve son üç aylık dönemde ayrılıyor. İlk üç aylık dönemde düşük riski fazla olduğundan acil olmayan vakalarda pek tavsiye edilmiyor. Tabi bu biraz hastanın korkusuyla da alakalıdır.  İkinci aylık dediğimiz dönemde yani ikinci üç aylık periyotta da dördüncü ve beşinci aylarda herhangi bir tedavi çok rahatlıkla yapılır. Günümüzde kullanılacak ilaçların yan etkisi bakımından anneye ve bebeğe herhangi bir zararı yok. Üçüncü periyotlarda yani yedi, sekiz ve dokuzuncu aylarda yine herhangi bir sıkıntısı yoktur. Ama diş tedavileri biraz uzun sürdüğü için anne adayının koltukta oturduğunda zorlanamaması açısından, yine de tedaviye acil vakalar dışında pek yanaşılmıyor.  Teknik olarak herhangi bir sakıncası da yok.  Hamilelik öncesi ciddi bir şekilde ağız ve diş sağlığı açısından bakım yapılmalıdır. Üç veya dört çürük dişi var ise anne adayının bir tanesinin ağrısı var olmasıyla birlikte bir tanesinin farkında değildir. Sonuçta önünde dokuz aylık bir süreç var. Birkaç ay sonra o çürüğün ilerlemesinden dolayı gelip hamilelik esnasında dişim çürüdü söylenmekte yanılgı vardır. Bu yüzden hamilelik öncesi panoramik bir film çekilip, çürüklerin tedavi yapılması lazım. Hamilelik yüzünden dişim çürüdü tabiri yanlıştır. Ağızdaki ait dengesinin bozulduğundan ötürü çürüme hızı artar. Hormon değişikliğe bağlı olarak diş eti problemleri gelişebiliyor. O yüzden de diş eti sağlığına önemli ölçüde anne adaylarının iyi bakması gerekiyor. ‘’dedi