HASDER DÜNYA HASTA HAKLARI GÜNÜNÜNDE HASTALARI ZİYARET EDECEK

Hasta Hakları Derneği  Genel Merkezi (HASDER)  Genel Başkanı Abdulnasır Polat, 26 Ekim Dünya Hasta Hakları Günü münasebetiyle hastaneleri gezerek hastaları ziyaret edip çiçek dağıtacak.

Tarih: 24.10.2023 18:21
HASDER DÜNYA HASTA HAKLARI GÜNÜNÜNDE HASTALARI ZİYARET EDECEK

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Hasta Hakları Derneği  Genel Merkezi (HASDER)  Genel Başkanı Abdulnasır Polat, Dünya Hasta Hakları Günü her yıl 26 Ekim tarihinde kutlandığını söyledi.

Polat,” Derneğimiz 2006 yılından beri Erzurum'da faaliyetlerine devam etmektedir. Biz de rutin her yıl 26 Ekim Dünya Hasta Hakları Günü münasebetiyle hastaneleri gezip, hastalarımızı ziyaret ediyoruz. Kendilerine moral veriyoruz Dilek ve temin edenler varsa bizlere getiriyorsan onları değerlendiriyoruz. Dünya hastalıkları yirmi münasebetiyle yirmi altı Ekim'de nasip olursa perşembe günü aynı göreve devam edeceğiz. Erzurum'da yeteri kadar hastaların haklarını Yani eskiye nazaran biraz daha halkımız bilinçlendi. Gerek sosyal medya üzerinde olsun, gerek hastanelerdeki hasta yönetim tarafında eğitim seminerleri zaman zaman hatta bekleme salonlarında ekranda gösteriliyor Yani tabii hasta kendi bilinç haline geldi diyebiliriz. Şimdiye kadar yani eskiye nazaran savunuluyor. Bile bir on yıl öncesi kadar değerlendirirsek yani tamamen bir fark ortaya çıktığı gözüküyor.”

Hasta hakları sorunu çözüldü

 “Evrensel insan haklarının en önemli unsuru yaşama hakkı ve aynı zamanda önemli bir uzantısı olan hasta haklarıdır. Derneğimizin kuruluşundan itibaren sağlık hizmetlerinin eşitlik ve hakkaniyet çerçevesinde sunulması bağlamında bireylerin bilgilendirilmesi, kamuoyunun, mağduriyeti bulunan bireylere destek olunması gibi çalışmaları ile ülkemizde hasta haklarının gelişmesine, hasta hakları ile ilgili ihlallerin azalmasına ve mağduriyetin giderilmesine katkı sunma çabasını göstermiştir. Daha öncede derneğimiz adına yaptığımız açıklamalarda belirtmiştik; Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde hasta hakları sorunu çözülmüş, sistem rayına oturtulmuştur. Hasta Hakları sağlık kurum ve kuruluşlarında  hasta ve hasta yakınları ile sağlık personelinin hasta hakları konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, hastaların kaliteli sağlık hizmeti alması, sağlık hizmetlerinin desteklenmesi ve güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Bir sağlık kuruluşuna, sağlık hizmeti almak için başvuran herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanma, bilgilendirme ve bilgi isteme, ,sağlık kuruluşunu ve personelini seçme ve değiştirme, mahremiyete saygı gösterilmesini isteme, bilgilerin gizli tutulmasını talep etme, tedaviyi reddetme veya rıza gösterme, dini vecibeleri yerine getirebilme hakkı, saygınlık görme hakkı, ziyaret ve refakatçi bulundurma hakkı, müracaat şikâyet ve dava açma hakkı,  sağlık kurum ve kuruluşlarında güvenlik içinde olmayı isteme hakkı vardır.  Bütün hastanelerde çalışan sağlık personelinden, temizlikçisine kadar hastalarımıza yapmış oldukları hizmetten dolayı ayrı ayrı teşekkür ederim.”