HATİM MESAİSİ!

Sabahın erken saatlerinde, seher vaktinde Kur'anını, Cüzünü alan caminin yolunu tutuyor.

Tarih: 24.12.2021 18:52
HATİM MESAİSİ!

Sinan AYDIN

Erzurum'da 1001 Hatim programının başlaması sonrası sabahın erken saatlerinde, seher vaktinde Kur'anını, Cüzünü alan caminin yolunu tutuyor. Camide de 1001 hatim için çok sayıda hatim, cüz de çoktan hazırlanmış. Kur'an aşıkları caminin bir köşesinde yerini alınca, gönüllü cüz dağıtıcılar geliyor, okunmamış bir cüz veriyor. Bitirince okunmamış bir cüz daha... Okunanlar ayrı, okunmayan cüzler ayrı yerde duruyor. Herbirini takip eden işinin ehli gönüllüler var.

LALAPAŞA CAMİNDE GÜZEL GÖRÜNTÜLE

Lalapaşa camiinde de sabah namazı cemaatle eda edildikten sonra Kur'an okumalar, hatimler devam ediyor. Taki güneş doğuncaya kadar. Sona doğru tatlı bir telaşe başlıyor, cüzünü bitiremeyene yardım ediliyor, ya da kalan cüz,  bir hafıza teslim ediliyor. O gün okunan hatimlerin sayısı kayıt altına alındıktan sonra ihlaslar okunuyor ve günün duası için eller semaya açılıp, aminler arşa ulaşıyor. Bu aşk ve muhabbet bir ay boyunca böyle devam edecek. Taki dua gününe, Cuma gününe kadar...

1001 HATİM NEDİR?

Erzurum'da Pir Ali Baba tarafından kenti doğal afetlerden korumak için yaklaşık 500 yıl önce başlatılan Binbir Hatim geleneği, bu yıl da devam edecek. Pir Ali Baba, Erzurum’un Dutçu köyünde 1500’lü yıllarda yaşamış ulemadan bir zattır. Pir Ali Baba hem Yavuz Sultan Selim Han hem de Kanuni Sultan Süleyman Han döneminde yaşamış Erzurum’un manevi önderlerinden biridir. Hatta rivayetlerden birinde Yavuz Sultan Selim Han’ın Safevilerle yaptığı Çaldıran Savaşı sonrası Dutçu köyü ve civarını kendisine emanet ettiği de söylenir. Bin bir hatim geleneği Erzurum’un tepe noktalarından bir yer olan Dutçu köyünde yaşamış Pir Ali Baba’nın öncülüğünde başlamıştır. Rivayet odur ki Pir Ali Baba’nın yaşadığı dönemde Erzurum’da büyük depremler ve afetler yaşanmaktaymış. Şehrin ileri gelenleri dergâha giderek, Pir Ali Baba’dan felaketlerin bitmesi için dua etmesini istemişler. O gece dergâhta sabahlara kadar felaketlerin dinmesi ve daha beterlerinden Erzurum’un korunması için gözyaşlarıyla topluca dualar edilmiş. Sonrası gece, Pir Ali Baba rüyasında Peygamber Efendimizi (s.a.v.) görmüş. Rüyasında Efendimiz bin bir hatimlerin okunmasını tavsiye ediyormuş. Pir Ali Baba rüyasını ve Peygamberimizin tavsiyesini müritlerine anlatmış ve o günden itibaren de dergâhta hafızlar tarafından hatimler okunmaya başlanmıştır.