Hava Kirliliğiyle mücadele başladı CEZALAR AĞIR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2017-2018 kış sezonunda hava kirliliğinin önüne geçilebilmesi için denetimler hız kazanırken, yasal yükümlülükler ve idari cezalar hakkında uyarılar yapılmaya başlandı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Hava Kirliliğiyle mücadele başladı CEZALAR AĞIR

Nesrin Çetinkaya

2017-2018 kış sezonunda hava kirliliğinin azaltılması için yoğun denetimler başlattıklarını kaydeden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak, yıl boyunca yapılan egzoz denetimlerinin sayısını artırarak İl Emniyet Müdürlüğü ile birlikte şehrin farklı noktalarında trafikte seyreden motorlu taşıtların egzoz pulu denetimlerini yaptıklarını belirti. Denetimler sırasında araç sahiplerinin bilgilendirildiğini kaydeden Şenocak, zamanında egzoz ölçümünü yaptırmayanlar için Bin 54 TL idari para cezası uygulanacağını vurguladı.  Kalitesiz kömür kullanımının önüne geçebilmek için ilde satışı yapılan kömürlerin ve katı yakıt satıcılarının denetimine yoğunluk verdiklerini belirten Şenocak, mevzuata uygun olmayan kalitesiz kömür tespiti durumunda ısınma amaçlı yakılmasına izin verilmeyip, sanayi tesislerinde yakılmasının sağlanacağını dile getirdi.

Kış sezonu başlangıcı olması nedeniyle denetim ekipleri tarafından bilgilendirme broşürleri dağıtılırken, yasal yükümlülükler ve idari cezalar hakkında ise uyarılar yapılmaya devam ediliyor.

KIŞA HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Kış mevsiminde artan hava kirliliği dolayısıyla şimdiden yoğun denetimlere ve bilgilendirme çalışmalarına başladıklarını kaydeden Şenocak, ?İlimizde özellikle kış aylarında çevre sorunu olarak ortaya çıkan hava kirliliğinin oluşmasında; ilimizin çanak şeklinde yapısı, çok uzun ve şiddetli kışların ve meteorolojik olumsuzlukların (inversiyon, sisli günler, rüzgâr hızında ciddi düşüşler vs.) yaşanması, ısınmada kullanılan yakıtlar büyük rol oynuyor. Bunların yanında, motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz kirliliği, yakma tekniklerinden kaynaklanan olumsuzluklar, şehir planlamasında rüzgâr koridorlarının bırakılmaması gibi olumsuzluklar kirliliğin oluşmasında önemli etkenler olarak ortaya çıkmaktadır. İlimizde hava kalitesi ölçümleri şehir merkezinde 4 adet ölçüm istasyonu ile 24 saat kesintisiz olarak yapılmakta ve www. havaizleme.gov.tr web adresinde anlık olarak kamuoyu ile paylaşılmaktadır. İl merkezinde 2017-2018 kış sezonunda hava kirliliğin azaltılması için yoğun denetim ve bilgilendirme çalışmaları başlatılmıştır? diye konuştu.

ZAMANINDA EGZOZ ÖLÇÜMÜ YAPTIRMAYANLARA PARA CEZASI

Yıl boyunca yapılan egzoz denetimlerinin artırıldığına vurgu yapan Şenocak, zamanında ölçüm yaptırmayanlara ise Bin 54 TL para cezası uygulanacağına dikkat çekerek, ?Bu Kapsamda; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıl boyunca yapılan egzoz denetimlerinin sayısı artırılarak İl Emniyet Müdürlüğü ile birlikte şehrin farklı noktalarında trafikte seyreden motorlu taşıtların egzoz pulu denetimleri yapılmaktadır. Denetimler esnasında araç sahiplerine bilgilendirme yapılmakta ve zamanında egzoz ölçümü yaptırmayanlar hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanunu gereğince Bin 54 TL idari para cezası uygulanacağı hususunda uyarılar yapılmaktadır? ifadelerine yer verdi.

KONUT VE İŞYERLERİNDE KALİTESİZ KÖMÜR KULLANIMININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Kalitesiz kömür yakımının önüne geçebilmek için aldıkları tedbirleri paylaşan Şenocak, ?İlimizde ısınma amaçlı olarak doğalgaz ve kömür kullanılmakta olup; konut ve işyerlerinde kalitesiz kömür yakılmasının önüne geçilmesi için ilde satışı yapılan kömürlerin ve katı yakıt satıcıların denetimi yoğunluk kazanmış durumdadır. Yoksul ve ihtiyaçlı ailelere dağıtılan yerli kömürler ile satışı yapılan ithal kömürlerden numune alınarak yetkili analiz laboratuvarlarında analizi yaptırılmaktadır. İlgili mevzuata uygun olmayan kalitesiz kömür tespiti halinde ısınma amaçlı yakılmasına izin verilmeyip mevzuata uygun olarak sanayi tesislerinde yakılması sağlanmaktadır. Yine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Denetim ekipleri tarafından kış sezonu başlangıcı olması nedeniyle bilgilendirme broşürleri dağıtılarak ısı yalıtımı, kalorifer kazanı yakma teknikleri, soba yakma teknikleri konularında bilgilendirme yapılarak yasal yükümlülükler ve idari cezalar hakkında uyarılar yapılmaktadır? dedi.