HAVA KALİTESİ İZLEME İSTASYONLARI KESİNTİSİZ ÖLÇÜM YAPIYOR

Erzurum'a Temiz Hava Merkezi Bölge Müdürlüğüne bağlı Erzurum il merkezinde 5 tane hava kalitesi izleme istasyonu bulunuyor.

Tarih: 08.08.2023 18:37
HAVA KALİTESİ İZLEME İSTASYONLARI KESİNTİSİZ ÖLÇÜM YAPIYOR

www.erzurumgunebakıs.com/ İhsan Kumru

Kent merkezinde üç tane hava kalitesi izleme istasyonu bulunduğunu ifade eden Erzurum'a Temiz Hava Merkezi Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Toplam 11 ilde de 27 tane sabit hava kalitesi izleme istasyonu bulunduğunu söyledi.

Yetkililer,” Erzurum Kent merkezinde üç tane bir tane de kent çevresinde, kentin çeperi dediğimiz, palandöken kayak merkezinin hemen yakınında ki büyükşehir belediyemizin sosyal tesisi kafe 25’in bitişiğinde. Palandöken hava kalitesi izleme istasyonumuz var. Bir tanesi de halkın genelde hıfzı olarak bildiği sağlık müdürlüğü laboratuvarı olan Yenişehir kavşağında halk sağlığı laboratuvarı bahçesinde hava kalitesi izleme istasyonumuz.  Diğeri Taşhan’ın karşısında PTT bölge müdürlüğünü hizmet binasının hemen önünde bir istasyonumuz var.  Bir diğeri de Devlet Demir Yollarının bahçesi içerisinde bir ise arka plan dediğimiz kırsal alandaki hava kalitesi izlemeyi amaçlayan bir istasyonumuzda Pasinler porsuk mahallesinde, porsuk göletinin hemen yakınında bulunuyor. Toplamda Erzurum il merkezinde 5 tane bulunuyor. Bizim doğu Anadolu temiz hava merkezi bölge bazlı çalışıyor. Bize Erzurum ile birlikte 11 il bağlı. Toplam 11 ilde 27 tane sabit hava kalitesi izleme istasyonu var. Bu illere göre dağılımı da illerde ki nüfus yoğunluğu, illerin sanayi durumu dikkate alınarak gerçekleşiyor. İstasyonlar kurulmadan iki üç yıl önce İstanbul teknik üniversitesinde hocalarımız sahada çalışmış hangi ölçümlerin yapılacağına dair iki yıl bu bölgelerde değişik merkezlere bizim pasif örnekleme dediğimiz ölçümler alınarak bir ölçümler sonucunda hangi ilde hangi bölgede hangi kirleticinin ölçüleceği bir araştırması yapılmış. Araştırma sonucunda Erzurum da beş farklı noktada hava kalitesi izleme istasyonu kurulmuş. 2016 yılından itibaren beş istasyonla onun öncesinde de bizim hıfzsa dediğimiz Erzurum halk sağlığı laboratuvarı bahçesinde istasyonumuz 2000’li yıllardan beri kurulmuş ve 2016 yılına kadar tek istasyondu sonrasında istasyon sayımız beşe çıkarılarak ölçümler kesintisiz bir şekilde 7/24 devam ediyor. Bizim bölgemizde sanayi çok fazla olmadığı için genellikle olan sanayi de yüksek yanma ünitesi olan bir çimento farikası var. kent merkezine yaklaşık 55-60 kilometre mesafede bildiğiniz gibi Aşkale Bayburt yolu üzerinde Aşkale çimento fabrikasının bacalarında da online, aynı bizim istasyonlarda olduğu gibi 7/24 bacadan atmosfere atılan kirleticileri ölçen cihazlar monteli ve onla bakanlığın sisteminde anlık olarak takip ediliyor. Onun dışında bizim bölgemizde bir şeker fabrikası var bilindiği üzere o da zaten mevsimsel çalışıyor ve birkaç yıl önce doğalgaza geçti. Böyle sanayi diyebileceğimiz Erzurum da kömür kullanan, kent merkezine yakın büyük sanayi tesisi olmadığı için bizim bölgemizde sadece Erzurum değil bölgenin tamamında hava kirliliği genellikle kışın ısınmadan kaynaklı oluyor. Kirleticiler özellikle aralık ve ocak aylarında rüzgârında hızının düşük olduğu, hemen hemen yaprağın bile kıpırdamadığı bu aylarda bazı günlerde kirliliğin arttığını ölçüm sonuçlarında bunu ortaya koyuyor. “